//

Тижневий огляд: Папа і Апостольський Престіл (11.06 – 17.06)

Понеділок. 11червня Бенедикт ХVІ прийняв на аудієнції у Ватикані групу з Папської церковної академії - дипломатичної школи Апостольського Престолу. «Прошу вас не боятися, - сказав Папа у своєму зверненні до майбутніх ватиканських дипломатів. - Готуйтеся ретельно і старанно до місії, яка очікує вас, сподіваючись на Того, Хто знає вас з самого початку і Хто закликав вас до спільноти Сина Свого Ісуса Христа ».Папа підкреслив, що під час дипломатичного служіння необхідно ставитися з «глибокою повагою і прихильністю, навіть справжньою дружбою, до Церков і громад», в яких проходить місія ватиканських дипломатів і по відношенню до народів цих країн проявляти «вірність, що виражається в повній самовіддачі в повсякденній роботі, в перебуванні з ними в радісні й сумні, а, іноді, і драматичні моменти їхньої історії».

 

Цього ж дня Святіший Отець прийняв на аудієнції учасників XV Міжнародного семінару католицьких капеланів цивільної авіації.Папа звернув увагу на те, що в аеропортах увага людей часто зосереджена на ефективності і продуктивності, в той час, як слід нагадати їм не залишатися байдужими до проблем ближнього, солідарності і любові. Понтифік підкреслив важливість каплиць, що знаходяться на території аеропортів,назвавши їх "місцями тиші і духовного відпочинку".

 

11 червня Архиєпископ Домінік Мамберті зустрівся з послами країн Європейського Союзу у Ватикані з нагоди завершення цього місяця півріччя данського головування в ЄС.

 

Святий Престіл і Литва підписали угоду про взаємне визнання наукових титулів.

 

В понеділок владика Фабіо Дуке Харамільо, O.F.M., єпископ Арменії (Колумбія) був призначений єпископом Ґарзону.

 

Вівторок.12 червня 2012 р. у Ватикані повідомлено про те, що Папа Бенедикт XVI призначив Блаженнішого Святослава Шевчука, Верховного Архиєпископа Києво-Галицького, Главу Української Греко-Католицької Церкви, членом Папської Ради сприяння єдності християн.

  

У вівторок Прес-служба Святого Престолу поінформувала, що з 31 липня 2012 Ватиканська інформаційна служба "VaticanInformationServis" припиняє свою діяльність.

 

Цього ж дня у Ватикані пройшла зустріч керівництва Конгрегації віровчення з генеральним директором Конференції вищих настоятельок жіночих монаших згромаджень США.

 

Висновки кардинала Вільяма Левади після зустрічі із представниками Конференції жіночих монаших згромаджень США (LCWR). «Про успішний діалог наразі говорити зарано. Однак маю надію, що реформа американських монахинь може бути успішною. Я щиро молюсь за це», –  висловився префект Конгрегації доктрини віри.

 

Монс. Індуніл Янакаранте Кодітувакку Канканаламаге був призначений заступником голови папської ради з питань міжрелігійного діалогу.

 

Середа.13 червня, в залі Папи Павла VI у Ватикані, відбулась традиційна зустріч Вселенського Архиєрея з паломниками. Темою чергового повчання Папи Бенедикта XVI, присвяченого молитві, в рамках циклу катехиз, виголошуваних під час загальних аудієнцій  стали споглядальна молитва та містичний досвід святого Павла. Святіший Отець звернув увагу на те, що підтверджуючи правосильність свого апостольського служіння, святий Павло, насамперед, посилався на глибоку близькість з Господом на молитві, яка була позначена також містичним досвідом, видіннями та піднесеннями. Це досвід, за словами Бенедикта XVI, навчив Апостола Народів розуміти, що Боже царство приходить не тільки завдяки нашим зусиллям, але – завдяки силі Божої благодаті. У світі, в якому існує ризик довіряти тільки успішності та силі людських засобів, християни покликані наново відкрити і дати свідчення цінності молитви, за допомогою якої наше життя дедалі більше уподібнюється до життя Ісуса Христа. Чим більше простору надаємо молитві, тим більше наше життя буде перетворене та оживлене конкретною силою Божої любові», – наголосив Папа.

 

13 червня Апостольський Престол, публікуючи календар заходів за участю Понтифіка на найближчі місяці, потвердив візит Папи до Лівану.

 

Цього ж дня відбулася зустріч кардинала Вільяма Левади, префекта Конгрегації віровчення і голови Папської комісії Ecclesia Dei, з єпископом Бернаром Фелле, Генеральним настоятелем Священичого братства св. Пія X. Апостольський Престіл пропонує Братству св. Пія X персональну прелатуру

 

Отець Марчелло Романо був призначений єпископом Аракаї (Бразилія).

 

Четвер.14 червня Бенедикт XVI прийняв на аудієнції Генерального директора Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (FAO) Жозе Граціано да Сільву.

 

Ватиканське видавництво "Libreria Editrice Vaticana" розпочало співпрацю з католицькою платформою електронних книжок "eLiber", на якій вже в травні помістили 17 книжок ватиканського видавництва.

 

"L'Osservatore Romano" опублікувала звернення архиєпископа Домініко Мамберті, секретаря з відносин між державами до послів країн Європейського союзу, акредитованих при Святому Престолі.

 

У четвер кардиналу Анрі Швері виповнилось 80 років і він втратив право голосу на конклаві.

 

П'ятниця.Архиєпископ Карло Марія Вігано виступив на пленарному засіданні Конференції єпископів США в Атланті. Представник Святого Престолу закликав єпископат США сприймати труднощі місцевої Церкви як можливість об'єднатися на захист віри. На думку Апостольського Нунція в Сполучених Штатах, поточні проблеми треба розуміти "як запрошення для всієї Церкви в країні "відновити глибокі взаємини з місцевими єпископами та синівський послух наступникові св. Петра.

 

У п’ятницю в Австралії було створено особистий Ординаріат англіканського обряду Діви Марії Південного Хреста. Ординарієм було призначено отця Гаррі Ентвістла.

 

Кардинал Джузеппе Версальді зайняв посаду кардинала-диякона сан Куоре ді Джезу а Кастро Преторіо.

 

Субота. 16 червня, на приватній аудієнції Святійший Отець зустрівся з комісією кардиналів, що досліджують витік інформації з Ватикану.

 

Неділя. 17 червня, перед молитвою "Ангел Господній" Бенедикт ХVI пояснив віруючим зібраним на площі св. Петра зміст двох притч: про зерно, яке саме сходить та про гірчичне зерно (Мр 4, 26-34). У першій притчі увага спрямована на динамізм посіву: зерно, яке було кинуто в землю сходить і росте, незважаючи на те, чи селянин спить чи доглядає за ним. Ця притча нагадує нам таємницю творіння і відкуплення, плідну діяльність Бога в історії. Це Він є Господом Царства, а людина є Його покірним співробітником, який радіє і слідкує за Божою діяльністю і терпляче чекає плодів.. Значить, кожен християнин знає добре, що повинен зробити все залежне від нього, але кінцевий результат залежить від Бога. Інша притча говорить про конкретне зерно – гірчичне, яке є найменшим серед усього насіння на землі. Хоча це зерно настільки мале, однак воно є повним життя, з його роздроблення народжується відгалуження, яке здатне розділити землю, вийти до сонячного світла і рости поки не стане "більшим за усю городину" (Мр 4, 32): слабкість є силою насіння, його поділ є його силою. Таким є Царство Боже: реальність по-людськи невелика, що складається з вбогих серцем, тих, хто покладають довіру не на свої сили, але на любов Бога, тих, які не є важливими в очах світу, але саме через них входить сила Христа і перетворює те, що є незначним.Образ насіння є особливо дорогим для Ісуса, тому що ясно виявляє таємницю Царства Божого. В обох сьогоднішніх притчах воно представляє "зростання" та "контрастність": зростання, яке відбувається завдяки динаміці властивої самому насінню і контраст, який існує між дріб'язковістю насіння і величністю того, що воно приносить. Висновок зрозумілий: Царство Боже, навіть якщо вимагає нашої співпраці, є, перш за все, даром Господа, ласкою, яка випереджає людину та її вчинки.

 

Кардинала Джузеппе Бертелло Папа призначив кардиналом-дияконом Сантос Віто, Модесто е Кресчензія.