//

Глава ватиканської дипломатії до послів країн ЄС: майбутнє Європи вимагає етики

«Європо, віднайди саму себе. Будь собою». Ці слова Івана Павла ІІ, сказані 30 років тому у Сантьяґо-де-Компостела, нагадав глава ватиканської дипломатії послам країн Європейського Союзу у Ватикані. Архиєпископ Домінік Мамберті зустрівся з ними 11 червня з нагоди завершення цього місяця півріччя данського головування в ЄС. Посилаючись на теперішню економічну кризу, владика говорив про майбутнє нашого континенту, котрий старіє і народжуваність якого падає. Європейські народи поступово втрачають свою культурну та суспільну ідентичність.


Секретар Апостольської Столиці у справах відносин з державами зазначив, що Європейський Союз, побудований виключно на економіці, є приречений на провал. На його думку, актуальний історичний момент показує, що для процесу об’єднання Європи необхідним є також етичні основи. Її розвиток не може опускати центральне місце особистості. Цінності, які в європейській цивілізації вважаються невід’ємними і загально характеризуються як «права людини», виходять з натурального права і мають конкретне історичне вираження в християнській традиції.


Архиєпископ Мамберті звернув увагу на те, що для того, щоб знову стати на свою дорогу, Європа повинна виходити перш за все з людини, а не з ринків чи інституцій. «Вийти заново з людини означає перш за все сприяти життю і сім’ї, – зазначив керівник ватиканської дипломатії до європейських послів. – Просімейна політика є необхідною для того, щоб гарантувати майбутнє нашому континентові. На жаль, часом здається, що переважає ставлення, що не сприяє традиційній сім’ї, чи через поширення нового типу зв’язків, чи через брак підтримки для сімей, особливо багатодітних», – додав Архиєпископ Мамберті.


За матеріалами radiovaticana.org