//

«Зцілити рани минулого»: в Загребі зустрілися сербський Патріарх і хорватський кардинал

Необхідно роздумувати «з повагою і відповідальністю над кожною подією минулого», - «тільки так можна зцілити рани і дивитися на майбутнє спокійно»: про це пишуть предстоятель Сербської Православної Церкви Патріарх Іриней і католицький Архиєпископ Загребський кардинал Йосип Бозаніч в спільному комюніке, оприлюдненому на завершення зустрічі єрархів двох Церков, яких супроводжували також члени Священного Синоду Сербської Православної Церкви та Хорватської єпископської конференції. Зустріч пройшла 8 червня в архиєпископському палаці Загребу.


«Учасники зустрічі, - читаємо далі в комюніке, - як пастирі своїх вірних і як громадяни своїх країн усвідомлюють, що багато питань, що стосуються минулого, як і раніше є каменем спотикання». І далі: «Необхідно якомога скоріше прояснити ті події, до яких до цих пір громадська думка не проявляє належної чуйності як у Сербії, так і в Хорватії». Єпископи підтримують діяльність комісій, що займаються дослідженням злочинів комуністичного режиму, і виступають за те, щоб були належним чином відзначені надгробки його жертв. У комюніке звучить заклик «до тих, на кому лежить відповідальність за політику і соціальне життя, але також до всіх людей, хто хоч щось знає про зниклих без вісті під час війни 90-х років минулого століття, які ще не були знайдені, щоб допомогти у їх пошуку чи проінформувати про місце поховання».


«Це - великий жест людяності та допомоги родинам, - пишуть католицькі та православні єпископи, - сім'ям, які як і раніше оплакують, деякі - більше двадцяти років. Всім, хто страждає і оплакує, єпископи висловлюють не тільки співчуття, але і свою людську підтримку, християнську солідарність та співчуття в горі».


Що стосується процесу зцілення ран минулого, то він повинен здійснюватися в дусі «справедливості і неупередженості», «в світлі Євангелія». Комюніке закінчується побажанням, щоб зустріч в Загребі «стала свідченням основних християнських цінностей, які поділяють обидві Церкви». В кінці бесіди Патріарх Сербський підніс кардиналу Бозанічу почесний хрест, а кардинал подарував Патріарху унікальний екземпляр образу Пресвятої Діви Марії - «Матері Божої Кам'яних Воріт», покровительки Загребу.


За матеріалами radiovaticana.org