//

«Діалог з глухими», – кардинал Левада про зустріч з американськими монахинями

«Про успішний діалог наразі говорити зарано. Однак маю надію, що реформа американських монахинь може бути успішною. Я щиро молюсь за це»,– таким чином висловився префект Конгрегації доктрини віри, кардинал Вільям Левада, після зустрічі із представниками Конференції жіночих монаших згромаджень США (LCWR).


Кардинал Левада зазначив, що наразі не розпочався щирий, сердечний і відкритий діалог. «Швидше за все, на нас чекає «діалог з глухими», – сказав він. Префект Конгрегації віровчення нагадав, що розмови з сестрами тривають вже чотири роки, але монахині не переймаються тим, що до них говорить Апостольська Столиця. Для прикладу він навів програму найближчого пленарного засідання LCWR, на яке сестри запросили Барбару Маркс Хаббард, широко відому пропагандистку Нью-Ейдж у США.


Кардинал Левада нагадав, що Католицька Церква є великою спільнотою. Вона не поспішає з виключенням когось, хто не погоджується з нею в тому чи іншому питанні. Однак проблема Конференції жіночих монаших згромаджень полягає в тому, що вона вводить в оману людей відносно того, що є католицьким, а що ні. Як організація, що представляє Церкву, вони роблять речі, які не відповідають католицькій вірі, – зазначив американський кардинал.


Префект Конгрегації науки віри рішуче відкинув ті скарги, з якими американські монахині приїхали до Ватикану. Вони стверджували, що ті закиди, які їм висловила Апостольська Столиця, є безпідставними. Кардинал Левада зауважив, що для того, щоб переконатись у реальності проблеми, достатньо лише переглянути інтернет-сторінку Конференції, прочитати, що сестри говорять на своїх зібраннях чи що публікують. Для цього не потрібно було таємних доповідей.


Глава ватиканської дикастерії говорив також про те, що сестри погрожували розірвати канонічні зв’язки з Католицькою Церквою. Він зазначив, що Апостольська Столиця не може їм в цьому перешкодити, але точно не буде підштовхувати їх до цього. Кардинал Левада наголосив, що якщо реформа не буде успішною, то сам Ватикан може відібрати у американських монахинь визнання і створити альтернативну Конференцію, яка займе місце теперішньої.


За матеріалами radiovaticana.org