//

Єпископат Колумбії проаналізував конфліктну ситуацію в країні

Проблемою Колумбії є не тільки збройний конфлікт з лівими партизанами, але й соціальні конфлікти, пов'язані з такими проблемами як бідність, розподіл багатства чи землі. На це звернув увагу під час пленарної сесії місцевих єпископів їхній голова. Архиєпископ Рубен Салазар Гомес висловив сподівання, що новий президент Колумбії дбатиме про забезпечення всіх необхідних умов, щоб країна вийшла з конфлікту.

 

 

У вівторок, 8 лютого, президент Хуан Мануель Сантос Кальдерон зустрівся з дорадчим єпископатом, що з 7 по 11 лютого перебував у столиці Колумбії – Боготі. Це була його перша офіційна зустріч з єпископами на посаді президента, яку він обійняв півроку тому. У розмові з президентом вони порушували не тільки питання, що пов'язані зі збройним конфліктом, але й з соціальними проблемами. Вони також висловили свою заклопотаність щодо освіти та гуманітарної допомоги для жертв стихійних лих, особливо повеней.

 

 

11 лютого, останнього дня наради, колумбійські єпископи також зустрічалися з міністром оборони, командувачем армією та начальником міліції. Вони висловили готовність розвивати співпрацю з Церковною програмою демобілізації партизан та їхнього повернення в суспільство. Вони наголосили на кризі цінностей та необхідному внеску Церкви в моральне відновлення країни. Начальник поліції звернув увагу на зв'язок торгівлі наркотиками із злочинними групами та його вплив на поглиблення суспільного, а також збройного конфлікту. Він запевнив, що міліція співпрацюватиме з Церковними програмами допомоги жертвам стихійних лих.

 

 

Єпископи проаналізували конфліктну ситуацію в Колумбії, одним з яких є збройний конфлікт. За офіційними розрахунками, щороку він спричиняє 10 відсотків випадків насильницької смерті. Інші, однак, пов'язані з різними формами злочинності, такими як боротьба за контроль торгівлею наркотиками чи діяльність злочинних груп. Згідно з оцінками, від 20 до 30 відсотків їхніх членів, це хлопці та дівчата приблизно 13-літнього віку. Кількість викрадень людей у цій південноамериканській країні минулого року зросла на 32 відсотки, сягнувши 282 викрадень (2009 року їх було 213). 57 відсотків викрадень приписують загальним кримінальним злочинам, 23 відсотків партизанам FARC, 12 відсотків другому за величиною лівому угрупованню Національної визвольної армії (НВА) та 7 відсотків бандитам-початківцям, до яких належать торговці наркотиками та колишні члени воєнізованих формувань.

 

За матеріалами Radio Watykańskie