//

Глава УГКЦ завершив перший пастирський візит до Канади

У неділю, 10 червня, в Катедральному храмі святого священномученика Йосафата у м. Едмонтон, Блаженніший Святослав у співслужінні із Владикою Давидом Мотюком та духовенством єпархії відслужив Архиєрейську Божественну Літургію, яка стала завершальним богослужінням першого пастирського візиту Глави УГКЦ до Канади, а зокрема до Едмонтонської єпархії. Про це Департаменту інформації повідомила с. Еммануїла Харишин, СНДМ.

 

У проповіді Глава УГКЦ поділився роздумами про покликання, як «вияв особливих відносин між людьми та Христом, який приходить у їх щоденне життя та перемінює його у місію». «Сьогодні Христос кличе кожного з нас йти за Ним та ділитися тими дарами, які ми отримали від Нього та продовжувати Його справу у світі», – підсумував очільник УГКЦ.

 

Під час богослужіння Предстоятель УГКЦ привітав Владику Давида Мотюка з 10-літнім ювілеєм його єпископської хіротонії та вручив йому пам'ятну грамоту.

 

У свою чергу Владика Давид подякував Блаженнішому Святославу за його пастирський візит до Едмонтонської єпархії, за слова підтримки та заохоти, кажучи: «Ваша роль, як Батька та Глави Української Греко-Католицької Церкви, є джерелом та символом єдності. З давніх часів Патріарх був тим, хто здійснював керівництво та мав авторитет, як голова великої родини. Цей образ батька ми використовуємо сьогодні, коли ми вітаємо вас, як Батька, що єднає у вірі свою родину по цілому світі та провадить нас на шляху до святості».

 

У п'ятницю, 8 червня, Блаженніший Святослав відвідав найстаршу парафію УГКЦ Канади, - Успення Пресвятої Богородиці, що знаходиться у місцевості Стар Пено. Главу УГКЦ щиро вітали отці василіяни, які надають душпастирську опіку у цій околиці, парафіяни та гості цього історичного храму. Під час Божественної Літургії, у своєму привітальному слові, Предстоятель УГКЦ подякував усім присутнім за те, що впродовж сто років зберегли цей храм з живою спільнотою вірних та не дозволили йому стати музеєм.

 

«Дякую вам в імені усієї Церкви, що зберегли цей скарб, який є живий, животворящий, що дає життя та дозволяє нам торкнутися коріння нашої спільноти у Канаді та оживитися силою та благодаттю Святого Духа», - сказав Блаженніший Святослав. На завершення свого слова, Глава УГКЦ запросив усіх до спільної молитви – подяки Богові за ці 100 років життя громади, за всіх перших українских поселенців, отців, сестер, та всіх тих, що дають життя цьому святому місцю.

 

Після завершення візиту, Блаженніший Святослав побував в музеї під відкритим небом під назвою «Село української спадщини та культури», який розпочав діяльність на початку 1970 років, та впродовж часу свого існування представляє відвідувачам історію українських імігрантів, які оселялися в околицях західної Канади від 1892 до 1930 років. На території музею знаходяться понад тридцять історичних будівель, у тому числі три храми, які були перенесені, відновлені та омебльовані у стилі 30-х років минулого століття. Цікавим є те, що працівники даної установи відтворюють для відвідувачів атмосферу тогочасного побуту, праці та звичаїв, що допомагає здійснити своєрідну подорож у минуле українських імігрантів.

 

Ввечері того ж дня, Глава УКГЦ, у співслужінні з Владикою Давидом Мотюком, Єпархом Едмонтонським, та єпархіальним духовенством відслужив подячний молебень у храмі св. Юрія Переможця, м. Едмонтон. Вітаючи очільника УГКЦ, парох храму о. Антон Тарасенко, попросив  у нього благословення на те, щоб «наша українська громада і надалі продовжувала своє буття тут, в діаспорі, любила та плекала рідну мову, нею славила Бога та зберігала свою святу спадщину, вдивляючись у Матірню Церкву в Україні».

 

На богослужіні були присутні представники мирянських організацій Едмонтонської єпархії, - Ліги Українських Католицьких Жінок Канади, Братства Українців Католиків, Української Католицької молоді та Лицарів Колумба. Звертаючись до усіх присутніх, в імені всієї повноти УГКЦ, Блаженніший Святослав подякував їм за те, що вони люблять, підтримують, признаються до своєї Церкви та готові віддати її свій час та вміння, а також побажав і надалі плекати віру, завдяки якій наша Церква рознеслася по цілому світі.

 


Блаженніший Святослав зустрівся з молоддю Едмонтонської єпархії

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

У рамках свого пастирського візиту, Блаженніший Святослав зустрівся з молоддю Едмонтонської єпархії.

Під час спілкування з понад 150 молодими людьми, Предстоятель УГКЦ, подякував за нагоду зустрічі та привітав присутніх від молоді України. Крім того, Предстоятель УГКЦ, заохотив молодь Едмонтонської єпархії до «автентичного християнського життя основаного на співпраці з Богом, молитві та служінні ближнім». Відповідаючи на запитання, Блаженніший Святослав звернув увагу на «важливість вивчення нашої традиції, як тієї, що дозволить відкрити багатство Церкви та ділитися ним з іншими».

 

На завершення зустрічі, Глава УГКЦ уділив присутнім своє Архиєрейське благословення.

 

Предстоятель УГКЦ взяв участь в урочистостях з нагоди 100-літнього ювілею призначення першого єпископа у Канаді

 

У суботу, 9 червня, Блаженніший Святослав взяв участь у святкуваннях приурочених 100 – літтю з часу призначення владики-мученика Никити Будки на першого єпископа УГКЦ в Канаді. Урочистості розпочалися Архиєрейською Божественною Літургією, яку очолив Глава УГКЦ у співслужінні з Владикою Давидом Мотюком, Єпархом Едмонтонським, та духовенстом єпархії. На богослужіннні був присутній Владика Іларіон Рудник, єпископ Української Православної Церкви Константинопільського Патріархату Західної єпархії Канади.

 

Звертаючись до присутніх, Глава УГКЦ сказав, що «сьогодні всі ми згадуємо річницю унікальної Божої дії для спасіння людських душ через Святу Церкву на цих канадійських землях та вдивляємося в постать доброго пастиря, владики – мученика Никити, слово якого було Словом Божим, руки якого, були руками самого Христа, який торкався ран своїх людей, а плечі якого були плечима, на які він хотів взяти болі, страждання, потреби тих забутих, незнаних, зневажених людей».

 

Відтак, відбувся святковий бенкет, під час якого усі присутні мали змогу ознайомитися з біографією владики – мученика Никити, а також з його особистими спогадами та кореспонденцією.

 

Звертаючись до присутніх Владика Давид Мотюк, прочитав уривок з особистого звіту Владики Никити до Святого Престолу написаного у 1919 році, що допомагає краще зрозуміти реалії життя та служіння на канадійських теренах: «Никита Будка, владика русинів  Канади, припадає до ніг Вашої Святості та в покорі, коротко описує ситуацію в моїй єпархії.

 

Призначений до Канади шість років тому, для піклування духовними потребами русинів, я працював в найскладніших ситуаціях без перерви та вагань, очікуючи найскорішої організації повіреної мені пастви в парафії для католицького життя.

 

25000 русинських католиків, розкиданих  по цілій Канаді від Антлантичного до Тихого океанів, мають лише 20 католицьких місіонарів для служіння їм та незліченне число некатолицьких служителів з 12 газетами проти них. До сьогодні, Російські Православні місії, протестанти, атеїсти, соціалісти та політики, постійно видумують способи для відмежування русинів від Риму та приєднання до різноманітних груп.


Однак я, з 28 виснаженими священниками, відбиваємо атаки та наступ цих організацій. Господь є милосердний до нас. Ми вірно несемо надлюдський тягар: було організовано 150 парафій та місій, сім шкіл, одна газета працює для нас та з нами.


Наші місіонарі відвідують 10-15 колоній, один опікується 30 колоніями, школами та сестрами. В школах ми навчаємо кандидатів на священиків та біля тисячі молодих осіб, однак це лише десята частина молоді. Відчуваємо нестерпний брак священиків та грошей. Якщо під час війни декілька священиків залишуть Канаду, що є можливо, тоді я справді не знаю, що буду робити. Я не маю секретаря та виконую пасторальну працю».

 

Підсумовуючи, єпарх Едмонтонськи сказав про те, що блаженний Никита посвятив своє життя служінню Українській Католицькій Церкві в Канаді на славу Божу, як він сам про це сказав: “ Я люблю моїх людей та віддаю їм моє життя та мою силу.” «Нехай свідчення владики-мученика Никити, спонукає всіх нас наново посвятити наше життя поглибленню нашої віри у Воскреслого Христа та для свідчення Господньої любові та милосердя у світі», - сказав Владика Давид.

 

Слід відзначити, що під час Божественної Літургії, відбулося поставлення в митрофорні протоєреї протосинкела Едмонтонської єпархії всесвітлішого о. Василія Гупала.

 

Повідомила с. Емануїла Харишин

Джерело: www.ugcc.org.ua