//

Тижневий огляд: переслідування християн (04.06-10.06)

4 червня повідомляється, що штаті Тамілнад на півдні Індії було знайдено вбитого протестантського пастора. На думку поліцейських, це могло бути насильство на релігійному ґрунті.


На індонезійському острові Суматра релігійна свобода стосовно християн регулярно порушується.  Християни не можуть отримати юридичний дозвіл на будівництво нових церков і навіть ремонт старих церковних будівель. В деяких населених пунктах християнам фактично забороняють проводити богослужіння і спільні молитовні зустрічі.  Ісламістські угрупування вимагають в урядових чиновників,  щоб вони обмежили кількість християнських церков і закрили багато з них як нібито незаконні. Залякані чиновники, як правило, поспішають задовольнити подібні вимоги.

 

Влада Індонезії перешкоджає будівництву католицької семінарії. Священик Фенансіус Маріанус Манс зазначає, що спочатку жителі-мусульмани не протестували проти будівництва семінарії, але потім під впливом ісламських організацій, у тому числі - Індонезійської ради улемів і Братства індонезійського хаджу, виступили проти будівництва семінарії. Адміністрація району виявилася безсила перед організаціями ісламістів і, йдучи у них на поводу, перешкоджає будівництву християнської школи.  За даними 7 червня християнські правозахисники зазначають, що в Індонезії триває зростання дискримінації щодо християн. Тільки за перші п’ять місяців цього року вже зафіксовано 40 випадків правопорушень, закрили щонайменше 22 церкви.


Відповідно до інформації, яка надійшла 05 червня,  індійська поліція штату Тамілнад закрила курси з вивчення Біблії,  організовані протестантської громадою «The Church of God Ministry» після нападу індуїстських екстремістів на християн.  Коли християни подали в поліцію скаргу,  поліцейські зробили нападникам попередження, а потім наказали християнам припинити курси.

 

У Західній Бенгалії мусульмани  тероризують сім'ї протестантів. Невелика громада в містечку Нутанграм постійно отримує погрози. А 30 березня в дім Гафара Шаіка  увірвався  натовп мусульман і почав  бити присутніх,  погрожуючи вбити християн "заради Аллаха". Поліцейські не стали займатися цією справою.

 

6 червня з’явилося повідомлення, що  католицькі храми Франції регулярно грабують та осквернюють. Місцева влада навіть пропонувала парафіяльному священикові церкви Сен-Дені в містечку Сезанн закрити церкву з метою безпеки. Він відмовився – замок на дверях не перешкода для злодіїв і вандалів, хіба тільки для вірних, які не будуть мати куди піти, щоб помолитися.

 

Іранська влада вимагає від лідерів протестантських громад надавати особисті дані вірних,  пише іранський християнський портал MohabatNews. Лідери п'ятидесятників вважають, що внаслідок видачі інформації християни можуть піддатися ще більшим переслідуванням, а потік нових членів у громади значно знизитися.

 

За даними Азіатської комісії з прав людини, щорічно 700 пакистанських дівчат-християнок викрадають  і насильно навертають в іслам. Пакистанські християнки  вимушено приймають іслам у зв'язку з тиском або небажаною вагітністю.

 

8 червня з’явилося повідомлення, що навпроти пакистанського посольства в Лондоні 14 червня відбудеться мирний мітинг і концерт на захист засудженої до страти за законом про «богохульство» пакистанської християнки Асії Бібі. На концерті виступлять пакистанський співак Хаммад Байлей  і католицька група «Ooberfuse». Під час чування будуть зачитані уривки з автобіографії Асії Бібі, написаної французькою журналісткою  Анною-Ізабель Толлет, яка відвідала Бібі у в'язниці.

 

В Ірані заарештовано протестантське подружжя, яке вивезене  зі свого будинку співробітниками сил безпеки 24 травня. Влада відмовляється дати інформацію про їх місцезнаходження.  Християни вважають, що пасторів заарештували з метою чинити тиск на протестантські громади, що займаються активною місіонерською діяльністю серед мусульман.

 

10 червня за повідомленням телеканалу CNN у Нігерії терорист-смертник заїхав у церкву на замінованому авто. Як мінімум п`ятеро осіб загинули, за деякими даними, поранення дістали понад 40 осіб, так як в церкві відбувалося богослужіння. Будівля церкви частково зруйнована вибухом. Відповідальність за цей теракт поки не узяв на себе ніхто. У той час, як в Нігерії терорист-смертник підірвав себе в церкві у м. Джос, бойовики відкрили вогонь у церкви в північній частині Нігерії, у місті Біу, є убиті та поранені. «Троє озброєних людей стали перед церквою і відкрили вогонь, спрямований на людей... Є кілька убитих і поранених», – розповідає свідок події, Хамід Вакава, який був в той момент у церкві. Поліція каже, що ще не має інформації про подію.