//

«По всій землі залунав їх голос і на край світу їхні слова…»,- Владика Тарас Сеньків

10 червня 2012 року, Преосвященний Владика Тарас Сеньків, Апостольський Адміністратор Стрийської єпархії УГКЦ здійснив чин освячення новозбудованого храму Святої великомучениці Параскеви П’ятниці у с. Кагуїв Миколаївського деканату.

 


Урочистість розпочалась із святкової зустрічі місцевими парафіянами на чолі із о. Ігором Лазорко, Парохом даної парафії, свого єпископа, Преосвященного Владику Тараса Сеньківа. Відтак слідували чин освячення новозбудованого храму та Архиєрейська Божественна Літургія, за участю значного числа духовенства Стрийської єпархії.

 

У Літургійній проповіді Владика зазначив: «По всій землі залунав їх голос і на край світу їхні слова… Оце відголос  того першого голосу, голосу апостольського, який звіщав по цілому світі та котрий засівав зерна Божого Слова по всій землі, щоб ми сьогодні зібрались тут разом у цьому новозбудованому храмі у день Всіх святих.

 

Дякуємо Богові за те, що через 2000 років, після того великого діла, спасіння, яке завершив Господь наш Ісус Христос, смертю вбивши на хресті смерть, спричинену гріхом, своєю кров’ю обмивши весь людський рід від беззаконь, у Воскресінні запаливши світло віри, яке освічує найглибші темряви і закутки людського буття. А у Вознесінні прийняв людську природу, тобто частку кожного з нас, яку підніс до Трону Небесного Отця і перебуває зараз у славі. Милістю Святого Духа освятив і освіжив, наповнюючи силою, відвагою та вірністю серця кожного, хто прийняв Боже Слово у своє життя, щоб перемінити землю, бо Бог прийшов на землю тому, що хотів відновити, втрачений людиною через гріх рай - місце де людина із Богом перебуває у мирі».

 

«В сьогоднішній день згадуємо Всіх святих, - додав Архиєрей, - через оті впродовж 2000 років, які мов квіти прикрашали всю землю й відзначалися особливими чеснотами і звершили у своєму житті різні подвиги, але завжди це був подвиг віри. А також, які заманіфестували перед цілим світом вірність Богу та вірність Божу і взяти свій хрест та йти за Христом до кінця, адже, святість це не є здобуток людських рук, а смиренне прийняття Божого дару, покликання. Бо той обновлений на цій землі рай, який був започаткував своїм втіленням і Воскресінням та особливим способом залишився в житті церкви - це початок Божого Царства, яке береться силою. І усі хто на цьому світі був святий і хто стане святим, буде святим тому, що зумів протиставити всякому злу та вибудувати у своєму житті простір, де Господь перебуває в мирі. Адже, святість – це простір Божої присутності».

 

На завершення Єпископ додав: «Нехай сьогоднішнє освячення храму стане нашою спільною молитвою до Бога, проханням того, щоб ми у своєму житті залишалися вірні Йому та сповняли Його волю. А цей храм, нехай стане для нас місцем, де будемо щедро черпати з безконечної Божої доброти, ласки витримати до кінця, а також завжди і в усьому сповняти Божу волю так, як Господь цього від нас очікує».

 

В свою чергу о. Ігор Лазорко, особисто від себе та всієї парафіяльної громади висловив щирі слова вдячності Архиєрею та священослужителям за участь в урочистостях та склав глибоку подяку усім тим,  котрі долучилися до зведення цього Божого храму, вручаючи подячні листи.

 

На закінчення урочистості Преосвященний Владика Тарас Сеньків освятив воду.

 

Джерело: stryi.ugcc.org.ua