//

У Донецько-Харківському екзархаті введено особливу нагороду багатодітним священичим сім’ям – медаль «Багатодітній сім’ї»

Ідея нагородження багатодітних священичих родин у Донецько-Харківському екзархаті виникла давно. Для цього розробили проект медалі трьох ступенів. На одному боці медалі зображено Пресвяту родину – Богородицю, святого Йосифа і Дитятка Ісуса, по колу написано: «Українська Греко-Католицька Церква. Донецько-Харківський екзархат». На другому боці медалі під написом «Багатодітній сім’ї» зображено маленьку дитинку в колі, неначе в материнській утробі, в обіймах двох долонь, а з кола до центра променіє світло – символ Божої опіки.

 

13 лютого 2011 року у каплиці Зіслання Святого Духа відбулося Хрещення шостої дитини о. Ростислава і Надії Муховських. Святе таїнство Хрещення уділив о. Сергій Паламарчук, а Миропомазання – Владика Степан (Меньок). Ці два святі таїнства були уділені під час Святої Літургії, як велить східна церковна традиція. Новопросвіченій дитині також уділено Святе Причастя. Таким чином маленька Марія отримала віддразу три святі таїнства, які вводять людину у церковне життя. Хресними батьками стали о. Андрій Осередчук і п. Руслана Коваль, давні приятелі родини Муховських.

 

«Здавалося б, це Хрещення – пересічна подія, але вона особлива тим, що сім’ї Муховських було вручено особливу нагороду – срібну медаль з позолотою ІІ ступеня «Багатодітній сім’ї». Така нагорода вручається вперше. Слід підкреслити, що сім’я Муховських є однією з найбільших серед багатодітних родин у нашому екзархаті», - відзначив Владика Степан (Меньок), екзарх Донецько-Харківський.

 

Відзначимо, що медаль виготовив греко-католик, ініціатор створення парафії УГКЦ у м. Горлівці, ювелір пан Ярослав Шостак.

 

Зображення Превятої родини покликане спонукати кожну сім’ю до наслідування їхнього життя, а також до молитовних прохань про особливу опіку. Всі зображення і написи – рельєфні.

 

Медаль ІІІ ступеня є срібною з одним діамантом на колодці, вона вручається родині, у якій народжується третя дитина.

 

Медаль ІІ ступеня є срібною із позолоченим рельєфним зображенням Пресвятої родини та з двома діамантами на колодці, нею нагороджується родину, яка приводить на світ п’яту дитину.

 

Медаль І ступеня є срібною із позолоченими рельєфними зображеннями Превятої родини з одного боку та малої дитини в колі у долонях з другого з трьома діамантами на колодці, нею нагороджується родину, у якій народжується сьома дитина.

 

Окрім того, до медалі вирішено долучати грошову винагороду.

 

На сьогодні розробляється план нагородження священичих сімей, які вже мають троє і більше дітей і яких у Донецько-Харківському екзархаті є багато.

 

«Багатодітні священичі сім’ї є живим прикладом для усіх. Це приклад сімей, які не бояться побутових труднощів, які живуть справді згідно з християнськими принципами. Так було у первісній Церкві і у наших християнських предків. Живий приклад перевищує словесну науку чи повчання, бо слово порушує, а приклад притягує. Моральний авторитет наших священичих сімей є набагато вищим від будь-яких повчань», - сказав на завершення Владика Степан.

 


Повідомив Владика Степан (Меньок)

Джерело: www.ugcc.org.ua