//

Римо-католики провели у Львові церемонію завершення Першого Євхаристійного Конгресу

Кілька тисяч римо-католиків сьогодні, 3 червня, у Львові взяли участь у церемонії завершення Першого Євхаристійного Конгресу. Центральною подією релігійної акції стала урочиста Меса, яку очолив Генеральний Вікарій Святійшого Отця Бенедикта XVІ Кардинал Анжело Комастрі. Свята Літургія пройшла під відкритим небом на майдані при Університеті Львівської Ветеринарної Медицини, оскілки жоден із львівських храмів не зміг би вмісти таке море народу.

 

Кардинал Комастрі привітав від імені Папи львів’ян та гостей міста із проведенням Конгресу, його заключною частиною та подарував євхаристійну чашу. До вірян та духовенства він звернувся українською мовою, чим викликав захоплення у присутніх.

 

«Святійший Отець Бенедикт ХVІ духовно єднається з нами у святкуванні та молиться, щоби Перший Євхаристійний Конгрес залишив глибокі сліди у вашому житті», – сказав кардинал.

 

Почесному гостю з Ватикану під час Літургії співслужили Апостольський нунцій в Україні Томас Галліксон, усе вище духовенство РКЦ в Україні на чолі з митрополитом Мечиславом Мокшицьким, єпископи з-за кордону та владики УГКЦ – Йосиф Мілян та Гліб Лончина.

 

Участь у Службі взяли також близько 400 священиків з усіх українських дієцезій та з Польщі, Білорусі, Італії, Румунії та Австрії. На святкування прийшли й представники влади, Генеральний Консул Польщі у Львові.

 

«Наша присутність на церемонії завершення Першого Євхаристійного Конгресу підтверджує, що ми звеличуємо Бога, утаємниченого під видом хліба та вина, однак живого, дійсного, близького», - звернувся до присутніх митрополит Мечислав Мокшицький.

 

Служба Божа, більша її частина правилися латиною, тому організатори для зручності поширили книжечки з перекладом текстів молитов українською мовою. Звучали на Месі слова молитви також польською, українською, російською, румунською та угорською мовами.

 

Серед присутніх на церемонії завершення першого Євхаристійного Конгресу було чимало паломників з різних міст України та іноземців. Аби потрапити до Львова, їм довелося здолати десятки, а то й сотні кілометрів. А декому і кордони. Під час Меси вони стояли окремими групами, тримаючи в руках плакати з написами своїх міст. Найбільше їх було із західних областей – Чернівці, Тернопіль, Чортків, Дрогобич, Золочів, Городок, Ужгород, Самбір.

 

«До Львова я приїхала із Дрогобича, - розповіла кореспондентові РІСУ пані Ольга, парафіянка храму святого Бартоломея. – Дуже тішуся, що взяла участь у такому святковому дійстві. На парафії ми готувалися довший час, аби гідно провести конгрес». Паломниця каже, що бере активну участь у життя своєї парафії та Церкви, а торік їй випала нагода побувати у Римі під час беатифікації Івана Павла ІІ.

 

Настрій мешканки із Дрогобича розділяють й інші римо-католики. Пані Мрія на Конгрес приїхала разом із донькою з Тернополя.

 

«Я дуже щаслива, що взяла участь у Месі, - каже, вона, - Ми приїхали сюди групою, усі парафіяни костелу Матері Божої Неустанної Помочі. Знаєте, важко навіть передати, які почуття переповнюють моє серце. Так ніби Бог торкнувся мого серця».

 

Після завершення урочистої Меси, духовенство та миряни вирушили процесією вулицями міста до храму Успіня Пресвятої Богородиці – головного храму львівських римо-католиків. Там відбулося завершення урочистостей та святковий концерт. У процесії також взяли участь єпископ-помічник Львівської Архиєпархії УГКЦ Венедикт та ректор Українського Католицького Університету о.-др. Борис Ґудзяк.

 

Перший Євхаристйний Конгрес став однією із наймасовіших релігійних акцій, яку провели та духовенство та віряни РКЦ в Україні зо останні 20 років у Львові. Як наголошують організатори, Євхаристійний Конгрес для України річ загалом нова, хоча у католицьких державах їх проводять регулярно. На теренах Львівської архидієцезії його востаннє провели ще у 1930 році. Цього року традицію вирішили відновити, позаяк його проведення співпадає ще з однією датою - 600-літя перенесення кафедри латинського єпископа з Галича до Львова.

 

Як вже повідомляла РІСУ, Перший Євхаристйний Конгрес розпочався 26 травня у Києві, потім пройшов у Запоріжжі, Харкові, Вінниці, Бердичеві та на найбільших римо-католицьких парафіях.

 

світлини - РІСУ
Джерело: РІСУ