//

Католиків Греції атакують і дискримінують … православні

У нетолерантності і фанатизмі звинуватив православного ординарія Піреусу речник католицького єпископату Греції у інтерв’ю для агентства CNS. Митрополит Серафім, раніше відомий своїми антиекуменічними і антисемітськими висловлюваннями, подав у квітні до суду на католицького Архиєпископа Афін Ніколаоса Фосколаса за порушення грецької конституції прозелітизмом. Він полягає на тому, що Архиєпархія провадить на території портового м.Піреус католицьку школу.

 


«Сподіваюсь, що трибунал відкине оскарження, яке не має жодних правових підстав» - сказав 24 травня Ніколаос Гаспаракіс. Речник католицького єпископату висловив занепокоєння тим, що крок митрополита Серафіма не викликав жодної реакції зі сторони інших єрархів його церкви. 11 років тому, після візиту Івана Павла ІІ до Греції, місцеве суспільство стало більш толерантним до католиків. Але ця зміна не стосувалась місцевих православних єрархів.

 


Грецька конституція запевняє свободу віровизнання, однак окреслює православ’я пануючою релігією і забороняє прозелітизм. Крім того, текст Святого Письма вважає незмінним і забороняє поширення не потверджених православною церквою біблійних перекладів.

 


7 травня конференція єпископату  оголосила, що звернеться до Європейського Трибуналу Прав Людини в справі відмови Грецією католикам рівних з православними прав і правового статусу. Єпископи намірені також протестувати проти агресивних висловлювань православних єрархів.

 


Раніше, 4 березня, митрополит Серафім публічно закликав кинути анатему на прихильників екуменізму, в тому числі на Бенедикта XVI, протестантів, євреїв і мусульман. Варфоломей І в той же час написав листа до православного архиєпископа Афін Єроніма ІІ остерігаючи, що такі висловлювання є «безпідставні і небезпечні».

 

За матеріалами: radiovaticana.org