//

«Свято Родин» (Octava Dies)

Спогади про святкування одного «золотого ювілею» подружнього життя та пов’язані з цим думки запропонував о. Федеріко Ломбарді, ТІ, Директор Ватиканських радіо, прес-центру та телевізійного центру, у щотижневій редакторській рубриці «Octava Dies».

 

Він зазначає, що це були двоє людей, які справді любили один одного сьогодні, так само, а навіть і більше, як у перший день спільного життя. «Це було одне з найгарніших свят, в якому я брав участь, – ділиться о. Ломбарді. – Це подружжя отримало дар бути разом протягом довгого часу, в той час, коли інших фізично розлучила смерть, але й вони пережили такий самий досвід, хоч і протягом коротшого періоду. Не все давалось легко, але ніколи не підвело бажання спільно подолати цей шлях, а копальня любові та глибокої єдності ніколи не вичерпалась. Це – можлива річ, це – річ реальна, яку можемо зустріти між нами. Вважаю, що це найгарніший досвід, який дано чоловікам та жінкам цієї землі у сфері нормального порядку речей та життя; досвід повний та людський, тобто, одночасно фізичний і духовний, який, природно, намагається поширюватися, даючи життя та сіючи радість довкола себе

 

Що ж кращого можемо побажати молоді та людям, яким бажаємо добра? То ж чи не повинні ми їм насправді допомогти скерувати свій погляд в цьому напрямку та прагнути, якщо не досконало, то принаймні з достатнім спокоєм, змогти здійснити цей ідеал? Чому ж ми повинні переконувати їх, що це речі неможливі, що вони немислимі?

 

Можливо, багато-хто хотів би цього, але не мав, однак, страждання та розчарування не повинні перешкодити тому, щоб спільно дивитися в правильному напрямку, бо тільки в цьому випадку існує більше надії та ймовірності осягнення мети. І справжньою любов’ю всі ми можемо насолоджуватись, навіть тоді, коли її переживають інші. Врешті, не слід применшувати цінності глибокої та вірної любові між чоловіком і жінкою: коли її видно чи знаходиться, стає очевидним, що це – одна з найкращих речей у світі. Хто насправді на цьому виграє, не бажаючи цього визнати?

 

Хто шукає щастя на інших дорогах, має право це чинити та прийти й розповісти нам, що він знайшов. Але, взаємна любов – це магістраль, запропонована великій більшості чоловіків та жінок цієї землі, протягом усіх епох. Для їхнього добра, для їхнього щастя ми повинні допомогти їм знайти її та нею пройти протягом всього часу, який буде їм дарований в цьому світі. І тоді, можливо, зможуть краще зрозуміти, як життя продовжується в іншому, тобто в Любові з великої літери. Саме в цьому, – закінчує о. Ломбарді, – і полягає значення свята у Мілані», тобто, Всесвітньої зустрічі сімей.

 

Джерело: Радіо Ватикан