//

У Словаччині церковно-державні переговори щодо релігійних свят

Питання скорочення вихідних днів було в центрі зустрічі єпископату Словаччини з прем'єр-міністром країни, Робертом Фіцо. Представники Церкви вказали на значення Різдвяних свят для суспільного життя.

 

Скоротити кількість державних свят в Словаччині офіційно запропонували підприємці, для яких це економічно мотивована пропозиція, яка вигідна для уряду і цікава для медій, але занепокоює Церкву. Оскільки скоротять ті вихідні, що припадають на дні релігійних свят – серед них і свято покровительки Словаччини – Страждальної Божої Матері та Страсна П'ятниця. Прем'єр-міністр Словаччини повідомив єпископів, що зараз ведеться дискусія на цю тему, але жодного рішення з цього питання ще не прийняли.

 

«Вільні від роботи релігійні святкові дні – це свята традиція, яка є великим духовним добром всього суспільства, це час для роздумів і зміцнення духовних сил», – заявив на зустрічі Архиєпископ Станіслав Зволенські. Глава єпископату заявив, що Церква буде рішуче виступати, щоб церковні дні були вихідними. Цю позицію також підтверджує конкордат, угода, в якій обидві сторони підтверджують кількість церковних свят, вільних від праці .

 

Залишається сподіватися, що Роберт Фіцо дотримається своїх заяв ще з першого терміну правління 2006-2010 років, які він повторював і тепер, що усі справи між Церквою та державою будуть вирішувати за участі церкви з повагою до Її позиції та ініціатив.

 

За матеріалами radiovaticana.org