//

Конференція «Другий Ватиканський Собор: дари Духа – таїна Церкви – свідчення людини». Відкриття

31 травня в УКУ розпочалася конференція  «Другий Ватиканський Собор:  дари Духа – таїна Церкви – свідчення людини».

Урочисте відкриття конференції провів ректор УКУ о. Борис Ґудзяк.            

                     

Від імені Блаженнішого Святослава учасників конференції привітав Кир Любомир Гузар, Верховний Архиєпископ-емерит Києво-Галицький УГКЦ, котрий виголосив вітальну промову. «На жаль, я особисто не був учасником ІІ Ватиканського Собору, але мав нагоду бути свідком тих подій, які йому передували, бачив обставини, за яких він відбувався»,– розповів Блаженніший Любомир. «Для нашої Церкви це були особливі часи, які вимагали особливої застанови і опіки, адже в Україні УГКЦ була офіційно заборонена. Це були нелегкі часи».


За словами Блаженнішого Любомира, ІІ Ватиканський собор був благословенним моментом, котрий мав об’єднати і оживити Вселенську Церкву. «Від часу проведення цього Собору у нашій Церкві відбулось дуже багато подій, але скажу щиро: ми ще не увійшли в дух ІІ Ватиканського собору, але потрібно, щоб ми могли духовно скористати з того, що Св. Дух промовляв до Церкви».


Учасникам конференції Блаженніший Любомир висловив побажання: «Щоб ми ці Божі благодаті і науку через ІІ Ватиканський собор сприйняли і з неї скористали та примінили в конкретних обставинах нашої помісної Церкви. Нехай Господь вашу працю благословить!»


Апостольський нунцій в Україні, Архиєпископ Томас Едвард Ґалліксон, від імені Папи Римського привітав і благословив учасників конференції на плідну працю. «Закликаю вас ділитись досвідом, отриманим на цій конференції із ширшою аудиторією»,– зазначив він.


Архиєпископ Мєчислав Мокшицький, Митрополит Львівський РКЦ в Україні, зазначив, що «залізна завіса» затримала процес втілення настанов ІІ Ватиканського собору в Україні. Він також висловив радість, що ця конференція проходить в Українському католицькому університеті серед молодого покоління. «Сподіваюсь , що ця конференція спричиниться до преображення української Церкви»,– завершив Архиєпископ Мєчислав.


Кир Мілан Шашік, Єпископ-ординарій Мукачівської греко-католицької єпархії, у своїй привітальній промові наголосив на тому, що навіть сьогодні, в часи технологічного прогресу, коли речі швидко втрачають своє новаторство та актуальність, ідеї і постанови ІІ Ватиканського Собору залишаються актуальними і надалі.

 


фото прес-служба УКУ