//

Заступник держсекретаря Ватикану про брутальний напад на Папу Бенедикта XVI

Заступник держсекретаря Ватикану Архиєпископ Анджело Беччу назвав "брутальним" нападом на Папу Бенедикта XVI крадіжку секретних листів і документів, у чому підозрюють папського камердинера Паоло Габріеле, що перебуває під вартою.

 

В інтерв'ю на сторінках "L'Osservatore Romano" заступника держсекретаря запитали, як Папа сприйняв звістку про крадіжку, Архиєпископ Беччу відповів: "Він засмучений".

 

"З того, що можна було дотепер сказати, випливає, що хтось із його найближчого оточення відповідає за поведінку, яку жодним чином не можна виправдати. Звісно, у Папи переважає співчуття до цієї людини", – сказав Архиєпископ Беччу.

 

Він додав: "Фактом залишається те, що (Папа) зазнав від нього брутального вчинку. Він побачив, що опублікували документи з його будинку, які є не просто листуванням, але інформаціями, думками, висловлюваннями совісті, жалю, які він отримав тільки через своє служіння".

 

"Саме тому Папа особливо засмучений", – заявив прелат Ватикану. Він запевнив, що попри "біль" Бенедикт XVI зі "спокоєм і рішучістю" провадить Церкву.

 

Коли його попросили оцінити, що відбулося, Архиєпископ Беччу відповів: "Я вважаю публікацію вкрадених листів аморальним актом надзвичайної серйозності. Перш за все йдеться не тільки про порушення будь-яких правил конфіденційності, що вже є важким, а й про нікчемну зневагу довірливих взаємин Бенедикта XVI і тих, хто звертається до нього".

 

"Не були просто вкрадені документи Папи, але порушено совість тих, хто звертався до нього, як до вікарія Христа, при цьому був здійснений замах на служіння наступника апостола Петра", – сказав заступник держсекретаря Святого Престолу.

 

Він наголосив, що інформація про арешт папського мажордома була "шоком для всіх".

 

На заувагу, що публікація цих документів пояснюється іноді прагненням до прозорості та реформування Церкви, Архиєпископ Анджело Беччу відповів: "Оманливі докази далеко не заведуть".

 

Він закликав  журналістів до "інтелектуальної чесності та поваги основної професійної етики" в інформуванні про справу, яка є злочином.

 

За матеріалами: wiara.pl