//

Кардинал Левада пояснює норми стосовно приватних об'явлень

 29 травня Кардинал Левада прокоментував недавно опублікований на сайті Конгрегації віровчення, яку він очолює, затверджений ще папою Павлом VI в 1978 р., документ стосовно приватних об'явлень в Церкві. Єрарх переконаний, що офіційна публікація документа зможе допомогти душпастирям в складному процесі їх розпізнавання. Кардинал нагадав, що в разі інформування про приватні об'явлення, відповідна церковна влада повинна проаналізувати цей факт враховуючи позитивні та негативні критерії. Якщо вони прийдуть до позитивного висновку, то можуть дозволити деякі елементи публічного культу або вшанування, "спостерігаючи за ними з великою мудрістю".

 

Церковна влада повинна "прийти до моральної впевненості, або як мінімум великої впевненості, отриманої в результаті серйозних досліджень, в достовірності факту", - нагадав зміст документа кардинал Левада і назвав деякі негативні критерії, як наприклад "доктринальні помилки в розумінні Бога, Пресвятої Діви Марії та деяких святих ".

 

Цитуючи документ, префект Конгрегації віровчення нагадав також, як повинні вести себе компетентна церковна влада в подібних обставинах. Якщо серед віруючих виникає спонтанне практикування культу або пошани, компетентна церковна влада зобов'язана зібрати повну інформацію у цій справі і провести ретельне дослідження з цього питання. У разі сумніву вони повинні утриматися від будь-якого рішення і надалі стежити за ситуацією навколо об'явлень.

 

Компетентними органами, які можуть втрутитися в справу, окрімо Конгрегації віровчення, є місцевий Ординарій, місцева єпископська конференція та, на їх прохання, Святий Престол.

 

За матеріалами radiovaticana.org