//

Мілан приймає гостей з усього світу. На шляху до VII Всесвітньої зустрічі сімей (4)

У неділю, 27 травня 2012 р., у свято Зіслання Святого Духа за новим стилем, під час Служби Божої за участю волонтерів в катедральному Соборі північноіталійського міста Мілану, відбулось довгоочікуване відкриття VII Всесвітньої зустрічі родин, головні події якої розпочнуться 30 травня. З моменту П’ятидесятниці, як підкреслив у своїй проповіді Архиєпископ Мілану кардинал Анджело Скола, життя Церкви отримало дві характеристики: єдність та місія. В даному контексті Всесвітня зустріч родин має дуже важливу роль, адже є тим необхідним прикладом справжньої єдності. За словами проповідника, дар Святого Духа, дар єдності, засяє у свідченні родин із 150 країн світу, що зберуться разом на недільній Літургії 3 червня, яку очолить Святіший Отець Бенедикт XVI. Згідно з передбаченнями організаторів, в цьому богослуженні візьмуть участь приблизно 1.000.000 вірних.

 

Програма Всесвітньої зустрічі родин є доволі різноманітною та насиченою і передбачає події та зустрічі духовного й культурного характеру. У вівторок, 29 травня, почалася зустріч делегацій та родин. Приїжджі сім’ї поселяються в парафіяльних будинках та в родинах місцевих католиків. 11.000 міланських родин висловили свою готовність прийняти гостей. До того ж, в проведенні зустрічі допомагають коло 5.000 волонтерів. Вранці відбулося відкриття «Родинного Ярмарку» – міжнародної виставки, завданням якої є ділення досвідом й новими ідеями між різними церковними та світськими фундаціями й організаціями, які працюють у сфері сім’ї. Ярмарок є складовою частиною Всесвітньої зустрічі сімей і триватиме до 2 червня. Протягом цього періоду буде виставлено коло 100 презентаційних стендів, а що стосується відвідувачів, то, за попередньою оцінкою, їх очікується понад 50.000.

 

Цей захід є способом унаочнити фундаментальну роль родини в суспільстві. Частиною ярмарку є виставка «Родинна Книга», яка пропонує широку панораму якісної літератури на теми, які цікавлять та стосуються родин: християнське подружжя, батьківство, виховання дітей, Вчення Церкви про сім’ю, родинна тематика в мистецтві тощо.

 

У середу, 30 травня, відбудеться урочисте відкриття основної частини Всесвітньої зустрічі сімей – «Богословсько-пасторального конгресу», що триватиме до 1 червня. Програма заходу передбачає доповіді, круглі столи та обговорення 25-ти різних тем, які безпосередньо стосуються християнських родин: проблеми, які ставлять нові медіа перед сім’ями, виховання дітей, проблеми розлучення та цивільного шлюбу, проблеми сімей мігрантів тощо. Особливу увагу буде присвячено розгляду головної теми зустріч, тобто необхідності вдалого поєднання між роботою та відпочинком. Кожна тема буде висвітлена не лише доповідачем, але й представниками родин з різних країн у формі ділення особистим досвідом. Згідно офіційних даних, на участь у конгресі зареєструвались приблизно 7.000 учасників Всесвітньої зустрічі родин. Більше, ніж половина з них – представники країн Південної Америки, Африки та Європи.

 

«Родинний Ярмарок» та «Богословсько-пасторальний конгрес» є центральними елементами програми, які сприятимуть поглибленню теми родини та безпосередньому діленню досвідом між сім’ями. Але й місто Мілан приготувало коло 60-ти мистецьких подій, театральних постановок та виставок, які стануть ще й культурним збагаченням Всесвітньої зустрічі сімей. Архидієцезія Мілану та саме місто провели насправді якісну підготовку до зустрічі, і все це для того, щоб родини відчули атмосферу справжнього свята, отримали цінний досвід, відкрили для себе щось нове, а також знайшли відповіді на деякі запитання, які їх турбують.

 

Папа Бенедикт XVI приєднається до учасників цього великого свята сімей 1 червня. Того дня ввечері на площі перед катедральним Собором він зустрінеться з громадськістю міста. Опісля у всесвітньовідомому театрі «Teatro alla Scala» відбудеться концерт на честь Святішого Отця. Наступного дня Бенедикт XVI візьме участь у «Святі свідчень», а в неділю, 3 червня, очолить заключне Євхаристійне богослуження.

 

Джерело: Радіо Ватикан