//

Тижневий огляд: життя УГКЦ (14.05-20.05)

В неділю, 13 травня, у День матері в Івано-Франківську завершилася громадська молитовна акція „Аборт – вбивство. Збережи життя”, яка проходила на вулиці перед Міським пологовим будинком, в якому також міститься один з найбільших в області абортаріїв. Молитва волонтерів акції (а їх було понад 400 осіб) в загальному підсумку тривала 108 годин (12 днів по 9 годин щодня – з 9.00 до 18.00). повідомила для прес-служби п. Маряна Стринаглюк 15 травня. Проведення акції благословив Митрополит Івано-Франківський УГКЦ Кир Володимир Війтишин, а безпосередню участь у молінні взяв Правлячий Архієрей Бучацької єпархії УГКЦ Кир Дмитро Григорак, ЧСВВ.

 

14 травня 2012 року завершився пастирський візит Ординарія для католиків візантійського обряду в Росії Владики Йосифа (Верта) на північ Тюменської області. Владика Йосиф відвідав греко-католицькі парафії міст Сургута, Лангепаса, Мегіона, Радужного та Ніжнєвартовска для молитви та спілкування з вірними Східних Католицьких Церков, а також нагадати всім про значення Другого Ватиканського Собору для Церкви.

 

Також у понеділок , 70-річчя свого священства у Бучацькому монастирі отців Василіян  відзначив о. Доротей Шимчій — найстарший священик Василіянського Чину.

 

15 травня 2012 року Блаженніший Святослав (Шевчук), у рамках душпастирського візиту до Донецько-Харківського екзархату УГКЦ, відвідав м. Луганськ. Там Глава Церкви зустрівся із греко-католицькою громадою міста, відвідав військову частину, в якій він перебував свого часу на службі в армії і зустрівся із мером Луганська Сергієм Кравченком та заступником губернатора Луганської області Едуардом Лозовським.

Крім того він був гостем програми «По поводу», яка виходить в ефір на Луганському кабельному телебаченні.

 

16 травня, Блаженніший Святослав (Шевчук), Глава УГКЦ, відслужив Архиєрейську Божественну Літургію в катедральному храмі Покрови Пресвятої Богородиці м. Донецька. Опісля  Блаженніший зустрівся із священиками Донецько-Харківського екзархату УГКЦ .

 

З 16 до 20 травня 2012 року  в м. Маннгайм (Німеччина) проходив 98-й форум «Дні Католицької Церкви». Від УГКЦ у цьому форумі взяв участь Владика Богдан Дзюрах, Секретар Синоду Єпископів УГКЦ, адміністратор Патріаршої курії, який 18 травня 2012 року разом із з Апостольським екзархом для українців в Німеччині Владикою Петром Криком очолив Архиєрейську Божественну Літургію.

 

18 травня вранці Божественною Літургією в храмі Святого Архистратига  Михаїла у Львові (монастир студитів) розпочалася 19-та Молодіжна піша проща зі Львова до Унева. Ця проща, як і кожна травнева проща, присвячена Унівській Чудотворній Іконі Пресятої Богородиці, яка особливо вшановується кожної третьої неділі травня. Крім того, проща була приурочена до 120-річчя від народження патріарха Йосифа Сліпого.


О 5-тій годині зранку 20-го травня розпочалась архієрейська Божественна Літургія, яку очолив владика Венедикт, а завершилось молитовне святкування празника архієрейською Божественною Літургією на чолі з преосвященним владикою Василем (Івасюком), екзархом Одесько-Кримьким.

 

У суботу 19 травня, Глава УГКЦ, Блаженніший Святослав Шевчук, відвідав Святопокровський Василіянський монастир в смт. Покотилівка. Після привітання, розпочалася Архієрейська Свята Літургія, яку очолив Блаженніший Святослав, у співслужінні Екзарха Донецько-Харківського Владики Кир Степана Менька, ЧНІ, та Владики Василія Медвіта, ЧСВВ.

 

«Господь сотворив людей, щоб вони жили у світлі Божому і були здатні Його прийняти. Знаком того, що ми сотворені для світла Божого на Його образ і подобу є дар зору. Завдяки можливості бачити, ми споглядаємо різні сторони сотворенного світу. Лише у світлі ми можемо розрізняти кольори, подивляти красу і велич Божої Премудрості, що відзеркалюється у цьому сотворенному світі», - сказав Блаженніший Святослав Шевчук, Глава УГКЦ, під час Архиєрейської Літургії у Неділю Сліпородженного, 20 травня 2012 року, якою і завершив свій візит до Донецько-Харківського екзархату.

 

20 травня 2012 року, відбулася ХХ ювілейна молодіжна піша проща Стрийської єпархії до Гошівської чудотворної ікони Богородиці, яка знаходиться на Ясній горі у монастирі оо. Васильян с. Гошів на Івано-Франківщині. Архиєрейську Божественну Літургію очолив Преосвященний Владика Тарас Сеньків, Апостольський Адміністратор Стрийської єпархії. Важливим буде зазначити, що дана проща увійшла у Книгу рекордів України, як захід у якому взяли участь 15027 осіб у вишиванках.

Готуючись до святкування 1025-ліття хрещення Русі-України, Синод Єпископів Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ постановив провести 2012 рік в УГКЦ роком Святих Таїнств з особливим акцетом на Євхаристійний тиждень. Оргкомітет організації та проведення Року Святих Таїнств опрацював план проведення Євхаристійного тижня на парафіях УГКЦ та видав допоміжні матеріали - видання «Євхаристійний тиждень у парафіях УГКЦ».

 

У Римі перебувають українські греко-католицькі єпископи з США, які разом з іншими єпископами Східних Церков, які очолюють архидієцезії та дієцезії в Сполучених Штатах Америки, беруть участь у візиті “Ad limina apostolorum”.

 

В Україні з візитом перебуває президент Папської ради у справах соціальної комунікації Архиєпископ Клаудіо Марія Челлі. Як зазначив сам Владика Клаудіо після приїзду до Києва, мета його візиту до Києва та Львова є засвідчити любов Папи до Церкви в Україні.

 

До вашої уваги:
Проповідь Глави УГКЦ у Донецьку
«Катехит має в руках майбутнє Церкви», - Глава УГКЦ
Слово Архиєпископа і Митрополита Львівського на неділю Сліпородженого
Процес беатифікації Андрея Шептицького наближується до кінця
Зустріч Глави УГКЦ з молоддю в Харкові (відео)

 

Анонси:
Запрошуємо батьків з дітьми, а головно учнів Катехитичних шкіл Львівської Архиєпархії 28 травня о 11 год. відвідати театр ім. Марії Заньковецької й переглянути виставу "Полліанна".

Київська Трьохсвятительська духовна семінарія УГКЦ проводить набір студентів на перший курс денного відділення 2012/2013 н.р.


У першу п’ятницю липня українські паломники матимуть можливість взяти участь у богослужінні у Соборі Паризької Богоматері (Париж), під час якого відбувається урочисте винесення Тернового вінка Христа. Прощу організовує Паломницький Центр Львівської Митрополії УГКЦ "Рафаїл".