//

Архиєпископ Клаудіо Марія Челлі: «Покликання журналіста є надзвичайно захоплюючим»

“Серед найбільших проблем, з якими ми зустрічаємося, є як з різної інформації, яку ми отримуємо з інтернету, віднайти ту, яка буде корисна для нашого життя”. Про це сьогодні резюмував президент Папської Ради соціальної комунікації його високопреосвященство Клаудіо Марія Челлі на лекції в Інституті міжнародних відносин та Інституті журналістики Київського національного університету ім. Т. Шевченка на тему «Проголошувати цінності сьогодні».

 

На лекції йшлося про важливість соціальних комунікації: добро і зло, яке можемо від них отримувати. Проте найважливішим, на його думку, - шлях кожного з нас, шлях до пошуку правди, якого значення ми йому надаємо.

 

“Бо коли ми говоримо про пошук правди — маємо на увазі, її віднайти, аби поділитися нею з іншими. Проте тут виникає, як поділитися тим, що ми шукаємо. Тому часто повторюю, що покликання журналіста є надзвичайно захоплюючим. Це є покликання дуже відповідальним. Бо під питанням залишається моя автентичність, автентичність кожного з нас. Водночас це також покликання, яке передбачає певний ризик. У певних ситуація можна навіть утратити роботу, у деяких країнах навіть хтось покладає своє життя за те, щоб донести правду”, - говорив Архиєпископ.

 

Він нагадав, що ми зараз перебуваємо у світі “веб-2.0.”, завдяки якому ми можемо комунікувати один з одним віртуально. Проте, застерігає ватиканський достойник, можна мати сотні друзів у “Фейсбук”, але це -все-таки віртуальні друзі.

 

“Як наслідок, це може означати, що нема жодного реального друга. І родина має дати відповіді на виклики, які пропонує комунікація в контексті взаєморозуміння. Мені цікаво вас спитати, що роблять ваші батьки, коли ви заходите в інтернет. Медіа має страшенний вплив на аби задавання певного бачення життя, сім'ї та цінностей. Щодо релігії, то часом бачимо певне висміювання релігійних цінностей. Тому варто ще раз задуматися над тим, як мас-медіа ставиться до системи цінностей. Тож, з один з важливих елементів є шанування цінностей людської особистості. Варто задуматися над тим, що мас-медіа — велике джерело, яке можна використати для освіти, формації, а також для духовних цінностей. Тому школа — це те місце, де б мали вчити дітей, як правильно користуватися всесвітньою мережею”, - президент Папської Ради соціальної комунікації.

 

Після лекції студенти та викладачі Інституту журналістики та Інституту міжнародних відносин мали змогу задати запитання його високопреосвященству.

 

Департамент інформації УГКЦ

фото: Юрія Тивончука/ПРЕС-СЛУЖБА КНУ