//

Німеччина: 98-й Katolikentag

Цими днями в Мангеймі (земля Баден-Вюртемберг) відбуваються Дні німецьких католиків – 98-й Katolikentag. Захід організовують мирянські організації та архидієцезія Фрайбурга.

 

Участь у цьогорічній зустрічі беруть кількадесят тисяч осіб, у тому числі представники публічного життя Німеччини. «День католика» у Німеччині має довгу історію і сягає 1848 року. Ці зустрічі є насамперед дискусійним форумом і мають головно суспільний вимір. Цього разу в центрі увагу перебуває т.зв. процес внутрішньоцерковного діалогу, значення якого підкреслив «господар» акції, архиєпископ Роберт Цолліч.

 

Він сказав, що Katolikentag є місцем, де можна й потрібно дискутувати про реформи в Церкві. Однією з проблем сучасності є можливість допускати до Причастя розлучених і тих, хто живе у невінчаних шлюбах. Але, підкреслив архиєпископ, День католика не є партійним з’їздом, на якому має бути прийнято рішення. Такої само думки і керівник Центрального комітету німецьких католиків Алоїз Глюк. Як головний організатор заходу, він сказав, що це зустріч людей із різними точками зору.

 

Кельнський кардинал Йоахим Майснер піддав критиці Katolikentag, заявивши в інтерв’ю для місцевої преси, що Дні німецьких католиків утратили свій колишній профіль і їм бракує єдності з Папою. «То не Церква має зважитися на новий вихід, то вірні мають зрештою вирушити в путь», – сказав він, посилаючись на гасло цьогорічного заходу: «Відважитися на новий вихід».

 

До неділі організатори очікують близько 60 тис. учасників дебатів, конференцій, а також концертів, молебнів і часу тиші. Побувати на заході обіцяли президент Німеччини Йоахим Гаук і канцлер Ангела Меркель.

 

Katolikentag триває від 16 до 20 травня. Святіший Отець Бенедикт XVI надіслав його учасникам своє послання. Він заохотив їх збудити в собі волю до змін та віднови. Папа зазначив, що відвага (заявлена в гаслі заходу) має стосуватися євангельської активності, а не маніпулювання Церквою, яка є містичним Тілом Христа. Аби розпочати щось наново, підкреслив він, треба бути готовим залишити позаду старі діла й відкритися на нові. «Яке значення це все має для християнської спільноти, яка, за образним представленням св.Павла, є містичним Тілом Христа? – запитав він. – Ми як члени закликані постійно наново керуватися до Голови – Христа, “засновника й завершителя віри” (Євр 12,2)». «Віднова може принести плоди лише тоді, коли вона виходить із новизни Христа, який є Дорога, Правда і Життя. Кожен з нас покликаний розвивати свою віру й жити нею. Однак ми не залишаємося самі у нашій вірі, ізольовані від інших. Ми віруємо у Церкві і разом із нею. Розпочати наново – для кожного охрещеного означає розпочати наново у Церкві і з Церквою», – написав Святіший Отець, додаючи, що це ж саме стосується сенсу винесеного в назву Католікентагу «нового виходу».

 

Участь кожного охрещеного у справі нової євангелізації не підлягає сумнівам, зазначив Папа, додавши, що «наша земля потребує «нового місійного та апостольського запалу». «Тільки в людстві, опанованому “цивілізацією любові”, можна відчути істинний і тривалий мир», – написав Бенедикт XVI. Як Церква, ми всі маємо завдання виразно й відкрито проголошувати добру новину Євангелія.

 

Бенедикт XVI також звернувся до молоді. Він заохотив молодих німців мати відвагу скеровувати своє життя до Христа, зміцнювати один одного взаємно у вірі та вчитися любити Церкву. «Будьте посеред своїх друзів у школі та на роботі свідками Євангелія. Як Христос любить Церкву, так і ми хочемо любити Церкву», – так Папа звернувся до молоді. Він закликав молодь ототожнитися з Церквою, «бо ж сам Христос ототожнюється з Церквою, і таким чином ототожнюється з кожним із нас».

 

На закінчення послання Святіший Отець нагадав про Рік Віри, проголошений з нагоди 50-річчя відкриття ІІ Ватиканського Собору, і побажав, аби Katolikentag зміг бути «святом віри, і щоб міг допомогти наново відкрити віру Церкви в її красі та свіжості».

 

Джерело: CREDO