//

Чому не євангелізуєте мусульман?

Християни Заходу повинні зробити іспит совісті із свого заангажування у євангелізацію мусульман – вважає о.Саміл Халіл Самір ТІ, єгипетський єзуїт та ісламолог.

 


Обов’язком Церкви є голошення Євангелія всякому створінню: самим християнам, атеїстам, але також і мусульманам, яких тільки на Заході вже 15 млн., а буде ще більше. Захід повинен запитати себе, що він зробив для того, щоб допомогти мусульманам відкрити красу Євангелія не в ім’я прозелітизму, але тому, що Добра Новина призначена також і для визнавців ісламу – підкреслює о.Самір.

 


Єгипетський ісламолог зазначає, що завдання християн на Близькому Сході є ще складнішими, оскільки там вони є найбільш родовитими представниками тих земель і тим самим несуть на собі відповідальність за майбутнє регіону. «Як східні християни маємо щодо мусульман та інших народів особливу місію. Ми повинні передати їм вартості Заходу. Очевидно, не секуляризацію, а права людини, релігійну свободу, повагу до іншого, навіть тоді, коли він не поділяє моїх поглядів. Наприклад, в Сирії роль посередника можуть грати лише християни. Бо їм не розходиться у владу, бо вони добре знають, що ніколи її не здобудуть. Але лише вони єдині можуть вказати помилки обох сторін. Сказати урядові, що авторитарна влада є неприйнятною, що він зробив помилку на початку, відкидаючи чи відсуваючи в часі будь-які реформи. Але християни теж повинні сказати опозиції, що занадто вона занадто ґвалтовно зреагувала на поставу уряду, що занадто швидко взялася за зброю» - сказав отець.

 

За матеріалами: wiara.pl