//

ЄС має стати на захист переслідуваних християн

Чи Арабська Весна пройшла відповідно до вимог, пов'язаних з такими цінностями, як демократія і права людини, і чи різні суспільства і культури трактуватимуть на рівних правах, – спробували з’ясувати на конференції, що відбулася 9 травня в Європейському парламенті в Брюсселі. Її організувала Єпископська  Комісія Європейського Співтовариства (COMECE) і політичні угруповання: Європейська народна партія (ЄНП) і Партія європейських консерваторів і реформістів (ECR).

 

Представники різних країн Близького Сходу, а також представники таких організацій, як Допомога Церкві в потребі (Aid to the Church in Need), Open Doors International та Pew Forum on Religion & Public Life  представили свої доповіді та аналізи.

 

«Демократизація на Близькому Сході не приносить полегшення місцевим християнам, яких щораз більше переслідують. Це гірка правда про наслідки Арабської Весни. Якщо Європейський Союз хоче зберегти довіру у захисті прав людини, про що сам вчить світ, то має зайняти чітку позицію щодо захисту християн на Близькому Сході. Вимагаємо реакції на кожен акт дискримінації і постійного обговорення цього питання в політичних і торгових відносинах Європи з арабськими країнами», – сказав посол Конрад Шиманський.

 

Посол Ян Ольбрихт підкреслив, що «Європейський Союз, підтримуючи демократичні рухи і співпрацюючи з ними, повинен робити це за умови дотримання демократичних принципів, таких як свобода віросповідання».

 

«Східні Церкви жили в гармонії з ісламом протягом чотирнадцяти століть, незважаючи на труднощі і проблеми, які  відбувалися від часів хрестових походів (XI– XIII століття). Сьогодні, як ніколи, труднощі і проблеми часто пов'язані з політичними проблемами і конфліктом Схід-Захід», –  сказав д-р Джо Велла Гаучі з COMECE.

 

«Так звану Арабську Весну в країнах Магрибу та Близького Сходу на початку 2011 року слід розглядати як один з найважливіших моментів і системних змін в XXI столітті. Події, свідком яких став цей регіон, дуже важливі. Під час Арабської Весни молоді люди зажадали свободи, рівності, права на працю, дотримання цивільних прав і прав людини. Вони мріяли про гідне життя у своїх країнах, про мир і процвітання. В основі нового політичного порядку і соціального розвитку мають бути універсальні цінності, які встановлюють повагу до людини і її прав. Беручи до уваги соціально-релігійний аспект, слід пам'ятати, що релігійний вимір є невід'ємним елементом суспільного життя з погляду моралі та поведінки, які засновані не тільки на людських цінностях, а й духовних».

 

На нараді була також можливість почути свідків, які говорили про те, як насправді виглядає  свобода віросповідання в арабських країнах, і зачитали доповіді, присвячені ситуації християн в арабських країнах. У роботі конференції взяли участь понад 200 осіб.

 

За матеріалами: wiara.pl