//

У Ватикані відзначили першу річницю беатифікації Івана Павла II

"Віра була основним джерелом ввірення цього великого Папи Богові, його захоплення Божими тайнами, а також воля і динамізм, щоб цими тайнами вилікувати і збагатити сучасний світ", – сказав кардинал Зенон Грохолевскі в базиліці св. Петра в Римі 1 травня, в першу річницю беатифікації Івана Павла II.

 

"Блаженний Іване Павле II – якого 1978 року Бог покликав, щоб з Петрового Престолу зміцнювати братів у вірі – роби це й тепер з Дому Отця", – закликав префект Конгрегації католицької освіти.

 

У Літургії, яка розпочалася о. 10.00 у ватиканській базиліці, головував кардинал Грохолевскі. У ній взяли участь понад 2 500 віруючих. Серед співслужителів були голова Папської Ради у справах мирян кардинал Станіслав Рилько, Архиєпископ Стефан Весоли, а також греко-католицький єпископ Роман Даниляк. До того ж Літургію відслужили близько 110 священиків.

 

У своїй проповіді кардинал базувався на енцикліці "Redemptoris Mater" і наголосив про глибоку марійну побожність Івана Павла II, який сповнений радістю щодо Її віри, зазначив, що Нею треба захоплюватися не тільки в Благовіщенні, але усе Її  життя було "паломництвом віри", і що завдяки вірі Марія "стала справді присутня в таємниці Христа".

 

Згадуючи про сьогоднішнє свято св. Йосипа, кардинал зазначив, що разом з Марією він є першим попечителем таємниці Воплочення."Разом з Марією, – а також з огляду на Марію – він бере участь в цьому етапі самооб’яви бога у Христі, бере участь спочатку", – сказав він.

 

Кардинал нагадав слова проповіді Бенедикта XVI під час беатифікації Папи: "Блаженний ти, улюблений Папо Іване Павле II, тому що ти повірив". "Так, віра була основним джерелом ввірення цього великого Папи Богові, його захоплення Божими тайнами, а також воля і динамізм, щоб цими тайнами вилікувати і збагатити сучасний світ",  – сказав кардинал Грохолевскі.

 

Він згадав заклики Івана Павла II до сучасного світу: "Відкрийте двері Христові", додавши, що всі його дії випливали і були плодами тієї гарячої, глибокої віри, яка пройняла його розум і серце.

 

"Так, віра може в нас зростати або маліти. Кожен з нас відповідає за свою віру. Віра є делікатною рослиною – сказав кардинал Грохолевскі. – Щоб вона була живою і дозріла, треба про неї дбати: молитвою, участю в Таїнствах, поглибленням правд віри, чинити відповідно до вимог віри кожного дня, ділячись нею з іншими. Одним словом, щоб віра могла зростати, треба нею жити, так, як Іван Павло II", – сказав кардинал.

 

Насамкінець кардинал Грохолевскі закликав: "Тож`дай нам, Господи, натхнення до віри!", Господи, помнож нашу віру!, щоб ми в нашому житті приносили плоди, яких очікує від нас Бог, як це робив блаженний Іван Павло II. Чини також, щоб ми не забували, що збудування віри також залежить від нас. І ти, блаженний Іване Павле II – якого 1978 року Бог покликав, щоб з Петрового Престолу зміцнювати братів у вірі – роби це й тепер з Дому Отця".

 

Після Літургії священнослужителі та вірні вирушили до вівтаря блаженного Івана Павла II на коротку молитву.

 

За матеріалами: wiara.pl