//

Копію помешкання Матері Божої збудують у Зарваниці

Про це сказав владика Василій Семенюк у пастирському листі до вірних Тернопільсько-Зборівської архиєпархії 26 квітня. Архиєпископ і митрополит Тернопільсько-Зборівський закликав вірних молитвами та пожертвами долучитися до відтворення копії хатини, в якій жила Діва Марія у Назареті.

 

Архиєрей зазначає, що у проекті будівництва передбачено оригінальні розміри та вигляд конструкції назаретської хатина Божої Матері, яка знаходиться у м. Лорето (Італія).

 

Святиню планують звести на території Марійського духовного центру Зарваниця.

 

Згідно передання у хатині відбулася подія Благовіщення, коли архангел Гавриїл благовістив Пречистій Діві Марії про народження Божого Сина: «Ось ти зачнеш у лоні і народиш Сина і даси Йому Ісус» (Лк. 1, 31).

 

Додаток: Пастирський лист

Всесвітлішим та преподобним отцям, братам і сестрам

Христос Воскрес!

«Радуйся благодатна! Господь з тобою» (Лк. 1, 28)

Дорогі у Христі!

 

Звертаюся до вас з пастирським листом з приводу зведення копії назаретської хатини Пресвятої Богородиці у чудотворній Зарваниці.

 

Український народ від Володимирового Хрещення аж до сьогодні в особливий спосіб засвідчує свою набожність та любов до Пресвятої Богородиці. У всі часи Матір Божа перебуває з нами у радості і смутку, горі і недолі, в Сибірах і в тюрмах; протягом історії скрізь відчувалася Її материнська опіка та допомога.

 

Кожен з нас з різними потребами прибігає до Неї і просить заступництва. Недарма наш народ з вірою просить про Її покров у пісні «Ще нечувано ніколи, щоб Вона не помогла, чи у горі чи в недолі цього земного життя…»

 

Пресвята Богородиця в Україні прославлена і вшанована у чудотворних іконах. Одним із найдавніших місць вшанування Божої Матері на нашій землі є Марійський духовний центр Зарваниця, який входить у двадцятку найбільших Марійських центрів Європи, таких як Люрд, Фатіма, Лорето, Ченстохова та інші.

 

У святині Лорето (Італія) зберігається назаретська хатина Божої Матері, в якій архангел Гавриїл благовістив Пречистій Діві Марії про народження Божого Сина: «Ось ти зачнеш у лоні і народиш Сина і даси Йому Ісус». (Лк. 1, 31).

 

У 1294 році, аби вберегти її від знищення мусульманами, побожна родина на прізвище Анджелос перевезла цю святиню до Італії. І в місті Лоретто її відбудовали, а згодом над нею звели величавий собор. Святиня стало місцем паломництва християн з усього світу.

 

В Європі згодом зародилася традиція зведення копій назаретської хатини Богородиці. Тому ми прагнемо спорудити таку ж святиню на українській землі, в чудотворній Зарваниці. У проекті будівництва передбачено оригінальні розміри та вигляд конструкції.

 

Заохочую всіх вас, дорогі у Христі брати і сестри, виявити особливу пошану, вдячність і синівську любов до нашої небесної заступниці, долучившись до будівництва хатини для Пресвятої Богородиці щирими молитвами та пожертвами. Маю надію, що святиня буде місцем Її особливої опіки над Христовою Церквою та всім українським народом. А Мати Божа сторицею віддячить усім нам.

 

Пресвятая Богородице спаси нас!

Благословення Господнє на Вас!

 

+Василій Семенюк,

архиєпископ і митрополит
Тернопільсько-Зборівський УГКЦ


Джерело:  www.tze.org.ua