//

Бенедикт XVI: енцикліка "Pacem in terris" може багато чому навчити сьогодні

30 квітня Святіший Отець Бенедикт XVI привітав учасників пленарної сесії Папської Академії соціальних наук, які зібралися в Римі, щоб поміркувати про актуальність енцикліки Папи Івана XXIII "Pacem in terris" ("Мир на землі"). Бенедикт XVI нагадав, що  "коли Іван XXIII писав свою енцикліку, світ став боятися власного зникнення у великому атомному грибі - символі злого людського генія, мілітарного і руйнуючого". "Тоді Іван XXIII вирішив звернутися до розуму і серця людства, щоб воно не забувало і було здатним боротися за універсальну цінність світу", - зазначив Бенедикт XVI. Папа назвав енцикліку "Pacem in terris" - "відкритим листом до миру", "закликом великого пастиря  до миру і справедливості на кожному громадському рівні, в національних та інтернаціональних колах".

 

Понтифік зазначив, що послання Івана XXIII залишається актуальним сьогодні. "Бачення запропоноване Іваном XXIII може ще багато чому навчити нас, котрі боремося з новими викликами на користь миру і справедливості в епоху після холодної війни і посеред тривалого розповсюдження зброї", - написав Бенедикт XVI.

 

Святіший Отець зазначив також, що послання, яке міститься в енцикліці "Pacem in terris" є закликом до діалогу між Церквою і світом, віруючими і невіруючими. Понтифік вказав на необхідність прощення, про яке також говорив бл. Іван Павло II після терактів 11 вересня 2001 р. в Америці. "Поняття прощення повинне знайти свій шлях у міжнародних промовах про вирішеннял конфліктів, і таким чином змінити стерильну мову взаємних звинувачень, яка нікуди не веде", - зазначив Бенедикт XVI.

 

Папа нагадав, що під час Синоду єпископів для Африки і Близького Сходу зазначалося, що "історичні страждання і несправедливості можуть бути переможені тільки коли чоловіки і жінки будуть натхненні посланням оздоровлення та надії, посланням яке вкаже шлях до виходу з тупика, який часто блокує людей і народи в безвихідному колі насильства ", - підкреслив Святіший Отець.

 

За матеріалами radiovaticana.org