//

Перша в Україні католицька школа святкувала своє 20-ліття

28 квітня Гімназія Блаженного Климентія Шептицького відзначила 20-ий ювілей свого заснування.

 

Заклад, заснований з ініціативи бл. п. Патріарха Мирослава-Івана (Любачівського), розпочав свою діяльність 1991-1992 навчальним роком і став першим в історії незалежної України католицьким навчальним закладом. З 2005 року опіка над школою була доручена Салезіянському Згромадженню, яке відоме у світі своєю посвятою молоді та вихованню.


Заклад протягом 16 років був відомим як ліцей, що дозволяло навчання у ньому учням старших класів. Але з метою залучення до виховання більшої кількості учнів, ліцей був перетворений у гімназію. Саме у такій формі заклад продовжує свою місію виховання до сьогодні, приймаючи до своєї родини дітей 5-11 класів.

 

Відзначення ювілею відбулось у Центрі творчості дітей та юнацтва Галичини «Погулянка» (Львів, вул. Вахнянина) у родинній святковій атмосфері, яку творили учні, випускники, батьки, вчителі і вся гімназійна спільнота. На святі були присутні попередні керівники закладу, представники міського відділу освіту, директори католицьких шкіл України, меценати та друзі школи.


Урочистість розпочала Архиєрейська Свята Літургія, яку очолив Владика Венедикт (Алексійчук), єпископ-помічник Львівської архиєпархії УГКЦ. У своїй проповіді Владика відзначив великий внесок закладу у справі виховання дітей і звернув увагу на те, що школа працює не лише завдяки багаторічним людським зусиллям і щоденній праці колективу, а головно завдяки волі і благословенню Господа, який, за словами архиєрея, є першим і головним натхненником.


Після подяки Господеві слова вдячності та привітання звучали на адресу директора і усього колективу, усіх хто довгий час опікувався закладом у різний спосіб.


Під час урочистої академії усі присутні могли почути про історію, сьогодення та можливе майбуття закладу. Зі своїм вітальним словом виступив нащадок родини Шептицьких п. Анджей Дембіцький та проректор з навчально-виховної роботи УКУ п. Павло Хобзей. Від міського управління освіти колектив Гімназії привітала і вручила подяку п. Лариса Василишин.


Провінційний настоятель українських Салезіян о. Оноріно Пістеллато підкреслив важливість і місію Салезіян у напрямку українського католицького шкільництва.


Своїми виступами Гімназію привітали випускники 1999 року Московець Назар і Фарат Віталій та дитячий колектив «Промінці», натомість учні гімназії представили усім присутнім театралізоване дійство «Ключі від неба».


Свято завершилось спільним солодким столом, під час якого присутні випускники могли згадати свої шкільні роки, поспілкуватись зі своїми колишніми вчителями та весело провести час.


Текст виступу отця Петра Майби СДБ, директора Гімназії, про сьогодення закладу


Детальніше про заклад