//

Освячення нового престолу храму блаж. Климентія Шептицького

Високопреосвященний Архиєпископ та Митрополит Львівський, владика Ігор у неділю Мироносиць, 29 квітня освятив новий престіл храму блаж. Климентія Шептицького (м. Львів, вул.. Кривоноса, 1).


Як повідомив, настоятель храму блаж. Климетія Шептицького новопосвячений престіл виготовлений митцем із Золочівщини паном Іваном Безпальком на взірець вівтаря, який знаходився у колишній Семінарійній церкві св. Духа по вулиці Коперніка. Оскільки у храмі вже перебував автентичний проскомидійник із Святодухівської церкви, тепер до цієї дорогоцінної реліквії долучилася ще одна сакральна пам’ятка - копія Семінарійного престолу.
Під час чину освячення нового престолу владика Ігор вклав в отвори по чотирьох кутах вівтаря і в центр престолу мощі п’ятьох святих: Йоана, Маврикія, Йосафата, Григорія та Юрія. Також в кожне заглиблення було поміщено освячені реліквії з капелюха блаж. Климентія Шептицького.


У своїй проповіді під час Божественної Літургії, яку разом з Архиєреєм співслужили священнослужителі храму блаж. Климентія Шептицького та ієреї із сусідніх парафій владика Ігор наголосив, що: «Усім потрібно вчитися із доброго прикладу праведних жінок (Мироносиць) та святої Марії Магдалини. Мабуть, Ісус Христос вигнав з багатьох осіб сім та більше духів і то не один раз, але не усі особи пішли за Христом так, як це вчинила Марія Магдалина» - зазначив Високопреосвященний Митрополит Львівський.


По завершенні Архиєрейської Божественної Літургії в храмі було презентовано старовинну ікону св. Юрія Змієборця 14-15 ст., яку віднайшов 2003 року ієрм. Севастіян Дмитрух після пожежі в церкві Перенесення мощей святого Миколая Чудотворця в с. Старий Кропивник Дрогобицького р-ну, Львівської обл. Тоді й передав парох о. Михайло Олексяк одну із старовинних ікон, що на той час зберігалася у дзвіниці храму до реставраційної майстерні музею «Студіон». Так, завдяки о. Севастіяну ікона «Святий Юрій на білому коні» потрапила до Львова. Відтак цю ікону пошкоджену пожежею почали відновлювати львівські митці та дослідники і під час цих робіт під іконою на полотні було виявлено іншу ікону також 14-15 ст.. мальовану на дошці. Після численних досліджень, зокрема у Києві та Варшаві фахівці дійшли до висновку, що це була друга версія загальновідомої ікони кінного святого Юрія з церкви собору Йоакима та анни у Станилі, що теж на Дрогобиччині.


Після представлення історії про цю ікону владика подякував директору Музею сакрального мистецтва Львівської Архиєпархії «Студіон» ієрм. Доктору Севастіяну Дмитруху за його невтомний труд і старання у справі порятунку сакральних цінностей. Потім благословив унікальну старовинну ікону для молитовного почитання святого що зображений на ній, щоб святий Юрій покровитель м. Львова своїми молитвами заступався перед Господом і опікувався вірними храму блаж. Климентія та музею-майстерні «Студіон» де ця пам’ятка буде надалі зберігатися.


Прес-служба Львівської Архиєпархії