//

Тижневий огляд: Папа і Апостольський Престіл (22.04.–29.04.)

Неділя. 22 квітня 2012 року, опівдні, перед проказуванням Богородичної молитви «Царице Неба», Папа Бенедикт XVI виголосив коротке повчання, присвячене дійсній присутності воскреслого Ісуса серед людей усіх часів. Коментуючи євангельський уривок, в якому розповідається про те, як учні не впізнали Ісуса, думаючи що це привид, цитуючи відомого богослова Романо Ґвардіні, Святіший Отець зазначив, що Воскресіння є незрозумілою для нас дійсністю, але, незважаючи на це, – воно реальне, оскільки «тілесне». Після воскресіння, яке не знищило знаки розп’яття, Ісус насправді живий та в тілі, так що споживає разом з учнями печену рибу. І саме ці знаки допомагають учням подолати сумніви. «Спаситель запевняє Свою дійсну присутність між нами через Боже слово та Пресвяту Євхаристію», – зазначив далі Папа, пригадуючи випадок з учнями з Емаусу, які впізнали Христа «під час ламання хліба», та додав: «Таким чином, також і ми зустрічаємося з Господом під час Євхаристійного богослуження».

 

У неділю кардинала Карла Джозефа Беккера Папа призначив кардиналом-дияконом Сан Джуліано Мартіре; кардинала Джона Тонга Хона кардиналом-священиком «Реґіна Апостолорум»; а кардинала Мануеля Монтейро де Кастро кардиналом-священиком Сан Домініко де Ґусман.

 

Понеділок. 23 квітня Бенедикт ХVI спрямував послання до учасників VII Всесвітнього конгресу душпастирства туризму, який проходив у Мексиці з 23 по 27 квітня. У ньому Папа підкреслив цінність туризму як характерного явища нашого часу. Подібно людському існуванню – туризм, за словами Папи, повинен бути освітлений і змінений Божим словом. Папа визначив три сфери, на які душпастирство туризму має звернути особливу увагу: по-перше, сприяти розвитку етичного та відповідального туризму, по-друге, показати, що туристичні маршрути можуть бути шляхом до Бога, і тому слід організовувати їх з повагою до святих місць, по-третє, це допомога християнам у використанні відпочинку та вільного часу для людського і духовного зростання. Святіший Отець наголосив також на необхідності підвищеної дбайливості пастирів, професіоналів світового туризму, а також всього міжнародного співтовариства, з метою запобігання і зупинення злочинів у цій сфері.

 

Вівторок. 24 квітня у Відні голова Папської Ради сприяння християнській єдності кардинал Курт Кох, коментуючи справу лефевристів, вказав, що Папа Бенедикт XVI виступив з пропозицією до Братства св. Пія X про об'єднання як богослов і знавець історії Церкви. Адже він знає кожен з розколів, які відбувалися до тепер на Соборах, і хоче уникнути проблеми, яка могла б стати повторенням історії. Але «двох відомих відповідей лефевристів з листопада минулого року і березня цього року не досить для цього, якщо вони відкидають 65% рішень Собору», – зазначив ватиканський єрарх.

 

У вівторок під час 45-тої сесії Комісії ООН в справах Населення і Розвитку, яка розпочалась у Нью-Йорку, делегація Апостольської Столиці виголосила доповідь про виховну роль батьків в якій зокрема підкреслювалось, що природне, а тому і основне, відношення між батьками і дітьми треба підтримувати і скріплювати, а не піддавати сумнівам, а також наголошувалось про відповідальність батьків за забезпечення права дітей на освіту і їх право на вибір її характеру.

 

Середа. Під час загальної аудієнції у середу 25 квітня 2012 р., яка зібрала на площі святого Петра у Ватикані понад п'ятдесят тисяч паломників, Папа Бенедикт ХVІ звернув особливу увагу на першість віри та звіщення Божого Слова в християнському житті. Він окремо зупинився на служінні потребуючим у першій християнській громаді Єрусалиму, як це описано в книзі Діянь Апостолів (Ді 6, 1-7). Святіший Отець наголосив, що без щоденної молитви наша діяльність зводиться до звичайного активізму. «Коли молитва оживлена Божим Словом, – зазначив Святіший Отець, – ми можемо бачити дійсність новими очима, очима віри, і Господь, що промовляє до розуму й до серця, в кожній хвилині та в кожній життєвій ситуації, освітлює наш шлях новим світлом». Папа зазначив, що саме молитва є для пастирів найпершою та найціннішою формою служіння стадові, яке їм повірене.

 

25 квітня опубліковано програму візиту Папи Римського в італійську єпархію Ареццо-Верн-Сансеполькра 13 травня 2012. Понтифік відвідає міста Ареццо, Верн та Сансеполькра де зустрінеться з єпископами тосканського регіону, монахами та монахинями,  місцевими жителями.

 

Бенедикт XVI вислав на Конференцію єпископів Німеччини та Австрії спеціальний лист з роз'ясненням позиції Святого Престолу щодо змін в перекладі слів консекраційної молитви під час св. Меси. «Глибока повага Церкви до слів Ісуса Христа і вірність Ісусові через точну передачу слів Святого Письма - це подвійна честь», за словами  Папи, і є конкретною причиною перекладу «für viele» (багатьох) в новому виданні німецькомовного Міссалу. У своєму листі Понтифік наголошує на обов'язку «буквального перекладу Святого Письма».

 

В середу прес-служба Святого Престолу поінформувала, що Бенедикт ХVI вирішив створити спеціальну кардинальську комісію для розслідування інцидентів з витоком та опублікуванням таємних документів Святого Престолу в ЗМІ. До завдань цього органу належить проведення «авторитетного розслідування» з метою з'ясувати події. Справа стосується документів різного типу і важливості, насамперед про економічну діяльність Губернаторства, а також правових та нормативних актів Святого Престолу.

 

Владика Хосе Форалоссо, S.D.B., був призначений єпископом Мараба (Бразилія).

 

Цього ж дня о. Методій Цюй Ай-лін був висвячений на Архиєпископа-Митрополита Чанша (Китай), Апостольського адміністратора Чанша, Апостольського адміністратора Хенгзу, Апостольського адміністратора Юанлінг, Апостольського адміністратора Ліжу, Апостольського адміністратора Боакінг, Апостольського адміністратора Ксіангтан , Апостольського адміністратора Юежу і Апостольського адміністратора Юнчжоу.

 

В середу вічно спочив 71-річний владика Ян Бернард Шлага, єпископ Пельпліну (Польща).

 

Четвер. 26 квітня, в римському Папському Університеті Святого Хреста (Pontificia Università Santa Croce) розпочався XVI Симпозіум з Канонічного Права. Темою цієї зустрічі були актуальні питання щодо подружніх процесів в церковних трибуналах у справі визнання сакраментального подружжя недійсним на підставі нездатності подругів (чи одного із них) дати правосильну згоду, зокрема, через брак оціночного розпізнання щодо істотних подружніх прав та обов’язків та з причин психічної природи нездатності взяти на себе істотні подружні обов’язки (див. Канон 818 ККСЦ).

 

В четвер кардинала Франческо Коккопальмеріо Папа призначив кардиналом-дияконом Сан Джузеппе деї Фалєгнамі.

 

П'ятниця. У п’ятницю 27 квітня у Римі розпочався семінар під назвою «В школі Джузеппе Таньєла», який проходить за ініціативою Папських рад «Iustitia et pax» та у справах мирян. Ця зустріч приурочена до беатифікації Слуги Божого Джузеппе Таньєла - економіста і соціолога, університетського викладача, батька 7 дітей, одного з найвидатніших католицьких громадських діячів Італії. Учасників семінару привітав кардинал Держсекретар Тарчізіо Бертоне. Говорячи про приклад Слуги Божого, кардинал звернув увагу на обов'язок всіх мирян, за прикладом дванадцяти апостолів та їх численних учнів, приймати участь в євангелізації

 

Субота. 28 квітня Бенедикт XVI прийняв вірчі грамоти у Цезаря Касцілло Раміреcа, нового посла Республіки Перу при Святому Престолі.

 

Неділя. У неділю, 29 квітня, під час Святої Літургії Святіший Отець Бенедикт XVI уділив пресвітерське рукоположення дев’ятьом дияконам, випускникам римських духовних семінарій. Ця неділя у римо-Католицькій Церкві називається неділею «Доброго Пастиря», тому, що під час Служби читається євангельський уривок, в якому Христос називає себе Добрим Пастирем. Звертаючись до кандидатів на висвячення, Папа заохотив їх твердо ступати слідами Ісуса та апостолів. «Священик є тим, хто в особливий спосіб занурений у таїнство Христової Жертви, через глибоку особисту єдність з Ним, для того, щоб продовжувати Його спасенну місію». «І коли тягар хреста ставатиме важчим, знайте, що це – найцінніший час для вас та людей, довірених вам: тож, з вірою та любов’ю відновляючи своє “так, з Божою допомогою цього бажаю”, ви співпрацюватимете з Христом, Верховним Первосвящеником, пасучи Його вівці, може навіть ту одну, яка загубилася, але задля якої на небесах діється велика радість», – сказав на завершення Папа.

 

Опівдні цього ж дня Папа Бенедикт XVI зустрівся з вірними, щоб помолитися Богородичну молитву «Царице Неба». Понтифік закликав вірних дякувати за дар священства і молитися за священиків. Після проказування молитви «Царице Неба», уділивши присутнім своє Апостольське благословення, за допомогою телемосту Папа звернувся до вірних, зібраних в папській базиліці Святого Павла поза мурами, де завершилася беатифікація італійського суспільного діяча Джузеппе Тоніоло. «Живши між ХІХ та ХХ століттями, він був главою родини та батьком семи дітей, університетським викладачем та вихователем молоді, економістом та соціологом, ревним служителем єдності в Церкві», – зазначив Бенедикт XVІ.

 

 

Кардинал Жан Луї Торан, голова Папської ради з міжрелігійного діалогу, у статті часопису «L'Osservatore Romano» прокоментував нову книгу архиєпископа Діжона Ролана Мінерата «Відносини між Католицькою Церквою і державами. Два століття конкордатів, 1801-2010 р.», зазначивши зокрема, що конкордати сприяють вдосконаленню юридичної спадщини і покликані гарантувати віруючим правову безпеку та безпеку діяльності, повагу до прав людини.

 

Владика Мартін Мунянві подав у відставку з посади єпископа Гверу (Зімбабве).

 

Монсеньйор Тадуеш Літинські був призначений титулярним єпископом Цемерініанусу та єпископом-помічником Жєльона Ґура-Ґорзув (Польща).