//

Католики і англікани про Марію

Триває діалог між католиками і англіканами на тему їх релігійних відмінностей. Серед обговорюваних тем є роль Марії як Матері Божої.

 

В середу, 9 лютого, єпископ-помічник Вестмінстера Джордж Стек звернувся до генерального синоду Церкви Англії на цю тему. В основному він говорив про звіт 2005 року під назвою: «Марія – благодать і надія в Ісусі Христі», представлений Міжнародною католицько-англіканською комісією.

 

Прелат наголосив на важливості цієї тематики в процесі діалогу, зазначаючи, що папа Іван Павло ІІ у енцикліці "Ut Unum Sint" писав, що «Марія, як Мати Божа і Образ Церкви… є тією сферою, яка потребує глибшого вивчення перед тим, як досягати істинного консенсусу віри».

 

Єпископ Стек зауважив: «Той факт, що Марія знайшла місце у богословській і історичній сфері документу про авторитет, а не лише у духовній літературі, вказує на її важливу роль у розумінні того, як спасіння, досягнуте Ісусом Христом, передається кожному окремому віруючому і всій спільноті Церкви загалом.»

 

Він також наголосив на важливості використовувати «засоби біблійної мови, богословські методи і навіть богупосвячене життя, щоб шукати розуміння того, як жива віра Церкви формується усвідомленням місця Марії у таїнстві віри, спасаючій дії Ісуса, її Сина».

 

«Доктрини Непорочного Зачаття та Успіння Марії можуть деколи здаватись такими, що перекручують чи неправильно розуміють роль Ісуса як єдиного посередника між Богом і людством» - додав він. «Прикладом такого перекручування є розвиток богослів’я, яке ставить її як посередницю поруч з її Сином».

 

Прелат також додав, що «міру, до якої ці догми і їх вчення про непорочність, непогрішність і послух у житті Марії вплинули на розуміння і роль жінок в житті церкви, слід досліджувати в історичному контексті , в якому ці догми були проголошені».

 

«Ці питання, підняті під час вивчення марійської тематики у звіті «Благодать і надія в Христі», є однаково виправданими і для католиків, і для англікан в дослідженні і поясненні двох доктрин про Богородицю, а також те світло, яке вони кидають на її життя і всю історію спасіння» - зазначив владика Стек.

 

Єпископ додав, що ці дебати є ще важливішими в світлі минулотижневого оголошення про те, що в травні розпочнеться третій етап засідань Міжнародної Католицько-англіканської комісії (ARCIC III) на тему «Церква як сопричастя – місцева і вселенська».

 

За матеріалами Zenit.org