//

Відбулось засідання Правління Всеукраїнської громадської організації «Українська ліга сприяння розвитку паліативної та хоспісної допомоги»

4 лютого 2011 року під головуванням Василя Князевича відбулось засідання Правління Всеукраїнської громадської організації «Українська ліга сприяння розвитку паліативної та хоспісної допомоги». На засіданні Правління було обговорено та затверджено план роботи Ліги на 2011 рік та дано доручення підготувати проект плану роботи до 2015 року і винести на чергове засідання правління. На засіданні було вирішено звернутись до Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров’я, Міністерства хорони Здоров’я України, Уповноваженого з Прав Людини щодо покращення доступності знеболення для цільових груп потребуючих хоспісної і паліативної допомоги.

 

 

Йшлося про потребу змін чинного законодавства, яке регулює призначення, облік, обіг опіоїдних лікарських засобів для покращення доступності знеболення хворих. Через недосконалість законодавства сьогодні на таких хворих виділяються мізерні норми знеболюючих, що не дає їм змоги останні дні свого життя провести без страждань,- про це йшлося на засіданні Правління. Василь Князевич, екс-міністр охорони здоров'я України зазначив: «Одним з першочергових завдань ми визначаємо – забезпечення в достатній кількості невиліковно хворих знеболюючими препаратами, в тому числі перебуваючих на термінальній стадії у домашніх умовах».

 

Окрім вдосконалення нормативної бази, протоколів лікування хворих у термінальній стадії, великою проблемою залишається формування волонтерського руху, психологічна підтримка пацієнтів та їх оточення, членів родини котрі доглядають за помираючим. Особливі надії Василь Князевич покладає на співпрацю з Церквами, релігійними, молодіжними організаціями, з людьми похилого віку та ветеранами. Представники провідних конфесій, котрі є членами правління Ліги, висловили готовність співпраці та всебічної допомоги в цій справі.

 

 

Цього ж дня в в Національній медичній академії післядипломної освіти імені П.Л. Шупика Лігою сприяння розвитку паліативної та хоспісної допомоги в рамках відзначення Всесвітнього дня боротьби з раком проведено семінар "Супровід вмираючих і паліативна опіка". В семінарі прийняли участь лікарі, науковці, соціальні та медичні працівники. З лекцією виступив в д-р Арнальдо Панґрацці, професор Міжнародного Богословського Інституту душпастирства у сфері охорони здоров’я, Рим, (Італія). О. д-р Арнальдо є автором ряду книг і публікацій, а також спеціалізованих курсів для медичних працівників, волонтерів, капеланів на тематику основ догляду та допомоги пацієнтам, праці з сім’ями, члени яких страждають від тяжкої хвороби, праці з пацієнтами на термінальній стадії життя та їх родинами.
 

 

Підготував: Ростислав Дзундза

Виконавчий секретар
Ліги сприяння розвитку паліативної та хоспісної допомоги