//

Фотографії священика-єзуїта з «Титаніка» стали символом ХХ ст.

Ірландський єзуїт Франк Браун став знаменитим фотографом завдяки тому, що був одним з пасажирів «Титаніка». «L'Osservatore Romano» пише, що 10 квітня 1912 р. священик піднявся на судно в англійському Саутгемптоні. Під час подорожі єзуїт зробив багато фотографій з пасажирами та екіпажем «Титаніка». Квиток о. Браун мав тільки до Кінгстона, і хоча священик дорогою знайшов людину, яка погодилась оплатити його подорож до Нью-Йорка, його настоятель не дозволив йому цього зробити. Отак, завдяки послуху своєму наставнику, свою подорож на «Титаніку» єзуїт закінчив в Кінгстоні, що в результаті й врятувало його.

 

Після трагедії на судні фотографії священика набули популярності, позаяк стали «свідками» останніх днів «Титаніка». Світлини о. Брауна стали символом епохи, зазначає «L'Osservatore Romano». Вони були підставою для створення 1997 р. однойменного фільму режисера Джеймса Кемерона про трагедію на судні.

 

О. Браун помер 1960 р., і про нього майже всі забули, поки в підвалах будинку єзуїтів випадково не знайшли валізу з великою колекцією фотографій, серед яких більшість була з подорожі на «Титаніку».

 

Ватиканське видання зазначає, що трагедія на судні, в деякому розумінні, стала знаком епохи, у яку людина думала, що може домінувати над світом через нові технології та прогрес.

 

За матеріалами radiovaticana.org