//

Яким має бути християнин у сучасному світі

«Христос Воскрес із мертвих, смертю смерть подолав, і тим, що в гробах, життя дарував!» - саме такими словами молитви розпочалася 24 квітня конференціяна тему «Зрілий Християнин перед викликами сучасності або вплив Церкви у суспільних процесах». Організатори круглого столу — комісія у справах мирян УГКЦ — ставили за мету поширити дискусію про суспільне вчення Церкви та обговорити можливі кроки для покращення економічного та політичного життя в Україні.У робочому засіданні взяли участь Протосинкел Івано-Франківської Архієпархії митр. прот. д-р Олег Каськів, представники громадських, мирянських організацій, політичних партій, місцевої влади, журналісти, семінаристи. Конференція розпочалася із доповідей. Про необхідність вишколу християн у суспільному вченні Церкви говорив Юрій Підлісний, голова Патріаршої комісії УГКЦ у справах мирян.


Пан Підлісний наголосив на відповідальності кожного мирянина за усі сфери суспільного життя відповідно до суспільного вчення Церкви. Він підкреслив, що покращення в економіці не принесе змін у моральній та політичній сфері, а в першу чергу необхідно змінити свідомість, світогляд та ментальність громадян.

 

Цю тему продовжив та розвинув п. Андрій Костюк, додаючи до неї додаткове спрямування: «Чи Церква повинна втручатися у суспільні процеси?». Третім доповідачем був п. Володимир Містерман, який наголосив на екології та її значенні у житті кожного християнина.

 

Після доповідей розпочалося жваве обговорення, участь у якому взяли о. Роман Дзюбак, п. Юрій Підлісний, п. Андрій Костюк, п. Ігор Ткач, о. Микола Крушец та ін.

 

Підводячи підсумок митр. прот. д-р Олег Каськів наголосив на листі Блаженнішого Святослав про Стратегію розвитку УГКЦ до 2020 року, назва якого - «Жива парафія – місце зустрічі з живим Христом». Також на завершення було висловлено подяку за організацію, зокрема, голові Патріаршої комісії УГКЦ у справах мирян п.Юрію Підлісному, голові Комісії у справах мирян Івано-Франківської Архієпархії о. Миколі Крушецю та його заступнику о. Олесю Будзяку та всім учасникам конференції.

 

о. Олесь Будзяк
Джерело: www.if-eparchia.org.ua