//

Красу не можливо відчути, перебуваючи у старому чи новому поганстві, – секретар Конгрегації Східних Церков

Чи може релігійне мистецтво в епоху тотальної дехристиянізації, особливо на Заході, повернути нам відчуття сакрального? Ця тема перебуває в центрі дебатів у Папському Східному Інституті, де проходить міжнародний конгрес під назвою «Іконостас і небесна Літургія». Відкрив і завершить роботу конгресу монсеньйор Циріл Василь, секретар Конгрегації Східних Церков.

 

Пояснюючи мету зустрічі, монсеньйор Василь сказав: «Красу, як вираження присутності Бога, мені здається, можна використати у сучасному світі, тому що радість та краса ще тисячі років тому схвилювали поганські народи, спонукаючи їх залишити поганські культи і прийняти послання Бога, що живе серед людей. І сьогодні, на початку третього тисячоліття, люди шукають краси і радості. Але їх не можна відчути, перебуваючи в старому чи новому поганстві. Для сучасних людей, яким загрожують безліч пропозицій вільного ринку ідей, гідність – це також глибока і містична краса літургійних богослужінь, що відбуваються в сакральному просторі. Літургія, храм можуть стати імпульсом до глибокого пошуку істини їхнього життя, пошуком, який приведе їх до Того, Хто є Шлях, Істина, Життя».

 

Торкнувшись труднощів сприйняття сучасного сакрального мистецтва порівняно з класичними канонами, монсеньор Василь зазначив: «Коли говоримо про мистецтво, ми говоримо про мову. І проблема полягає саме в фрагментації мови й у відсутності єдиного ключа до її прочитання. Традиція християнського Сходу якраз і пропонує можливість говорити мовою, яка зрозуміла. Коли відбувається «суб'єктивізація» виразу, – неважливо, мовна або художня, – це стає перешкодою до спілкування: воно стає само-вираженням, а не повідомленням об'єктивних істин. У цьому сенсі, коли йдеться про сакральність, що виражена в східних Літургіях, йдеться про мову, розвинену протягом століть, але яку пояснює літургійна катехиза, через життя Церкви і стає тим самим несучим інструментом істини».

 

Конгрес є початком шляху. Відповідаючи на питання про те, яким буде продовження, монсеньйор Василь сказав: «Цей Конгрес проходить в сфері італійсько-албанської Церкви, яка століттями була «східними легенями» на італійській землі. Він почався тут, у Папському Східному Інституті, де й триватиме 6 і 7 липня в Піана дельї Албанезі на Сицилії, а в кінці серпня – у парафіях Лунгрен в Калабрії, охоплюючи різні місця, де присутність східних християн є значною, через історичний аспект – наприклад, через імміграцію, через яку в попередні століття в Італії вкоренився східний обряд, а також через Рим, який є цілим всесвітом. Папський Східний Інститут – це місце зустрічі між католицьким Сходом, православним Сходом та Латинської Церквою».

 

За матеріалами radiovaticana.org