//

Кардинал Тонг: Ситуація китайських християн гнітюча, але не відчайдушна

Найсерйознішою проблемою Китайської Церкви, як зазначив єпископ Гонконгу кардинал Джон Тонг Хон, є її незалежність і єдність. Серйозні труднощі створює існування офіційних структур, підпорядкованих Патріотичній Асоціації, поруч з незалежними спільнотами Церкви у підпіллі. Їх найпомітнішими проявами є провокаційна діяльність єпископів, що не перебувають у єдності з Римом, а також хвилі переслідувань "катакомбних" спільнот. Тепер, після змін у керівництві Комуністичної Партії Китаю, Католицька Церква розраховує на певну відлигу. Проте, й надалі близько десяти представників католицького духовенства перебувають під вартою.

 

Досі китайська влада намагалася повністю підпорядкувати собі церковні структури, щоб забезпечити їх лояльність по відношенню до держави. Однак, як зауважив кардинал Тонг,  "якщо б католикам Китаю забезпечили повну релігійну свободу, вони не лише могли б краще сприяти благополуччю батьківщини, але це водночас підняло б престиж країни на міжнародній арені". Нинішнє становище католиків у Китаї він описує як "гнітюче, але не відчайдушне", вважаючи, що діалог і примирення ще можливі.

 

Можливо, це передвіщує оголошення про свячення єпископа, яке має відбутися 25 квітня у місті Чанша, провінція Хунань, повідомляє Радіо Ватикану. 51-річний о. Методій Цю Айлін, який отримає сан єпископа, має нібито згоду як Святого Престолу, так і китайської влади.