//

У Провідну неділю Львівська Архиєпархія збагатилася новим дияконом

Рівно за тиждень після Світлого празнику Воскресіння Христового, владика Венедикт, єпископ-помічник Львівської Архиєпархії у Провідну неділю, 22 квітня відвідав храм блаж. свящмч. Климентія Шептицького (м. Львів, вул. Кривоноса). Під час Архиєрейської Божественної Літургії, Архиєрей уділив дияконські свячення доктору богослов’я Василю Рудейку, заступнику Голови Патріаршої Літургійної Комісії.

 

Новопоставлений диякон є випускником Львівської Духовної Семінарії Святого Духа. Після завершення навчання в Україні, о.-диякон продовжував свої студії в м. Айхштет (Німеччина) де успішно захистив докторську дисертацію. На даний час працює викладачем кафедри літургійного богословя філософсько-богословського факультету УКУ.

 

У цей святковий, для нового диякона день, разом з ним молилися чисельна громада храму блаженного свщмч. Климентія в якому о.-диякон також виконував дяківське служіння, хор «Артос» членом якого є о.-диякон Василій, а також викладачі та студенти Українського Католицького Університету.

 

У своєму слові по завершенні Літургії владика Венедикт, звертаючись до усіх присутніх та диякона зокрема, наголосив, що: «Сьогодні ми стали свідками знаменної події,бо Господь подарував для Церкви Христової та Львівської Архиєпархії зокрема, нового диякона Василія. Дияконське  служіння завжди асоціюється зі служінням. В сутності, це є покликання всіх священиків, дияконів, єпископів. Тому зичу Вам, наш дорогий дияконе, щоб ви жили в служінні. Служили Богові, а служачи Богові, служили кожній людині, яку Господь поставить на Вашій дорозі, щоб Ви виконували ту місію, яку обрав для Себе Всевишній, не щоб Йому служили, а щоб послужити іншим» –  сказав Архиєрей.

 

У своїй проповіді, наголошуючи на словах апостола Томи: (якого ще називають невірним), «Господь і мій, і Бог мій», владика зазначив, що «Ніхто з апостолів так не виразив про Бога, "Господь мій!". Не Господь Спаситель наш, не Учитель наш, але мій! Цілковито Боже я Твій, а ти мій - виражає Тома. Так само важливо в часі святкування Воскресіння Христового і для нас. Не лише святкувати, не лише згадувати свято Воскресіння Христового. Бо ми святкуємо не лише щоб віддати честь і шану Господеві, але щоб зрозуміти, що це Воскресіння було  для мене, для мого спасіння і має суттєвий вплив на моє життя. Якщо ми так зуміємо переживати наші стосунки з Богом то ми так само, як і Тома зможемо виразити з глибини душі ці слова  – Господь мій, і Бог мій! Що Господь не діє в житті кожного загалом. Це правда, що діє, але Господь діє в моєму житті зокрема. Господеві йдеться саме про мене!». «Господь мій і Бог мій» – цього дуже важливо повчитися нам у Томи, його визнанню віри, його усвідомлення і показання ким для нас являється Господь. Наш Господь, наш Бог, а ще більше моїм Спасителем і моїм Богом – завершив свою проповідь Архиєрей.

 

Слухати проповідь владики Венедикта:

 

По завершенні Літургії настоятель храму о. Севастіян Дмитрух привітав парафіяльний хор «Артос» з їхніми іменинами, адже на Провідну неділю, яку ще в народі називають Антиспаха, по наших храмах діляться Артосом, який символізує Воскресіння Ісуса Христа, що подарувало нам життя вічне - «хліб життя». 

 

Опісля, пресвітер для усіх присутніх зробив анонс храмового празнику, який відбудеться за тиждень в неділю, 29 квітня, в день пам’яті блаж. свщнмч. Климентія Шептицького та візиту Високопреосвященного Митрополита і Архиєпископа Львівського владики Ігоря, який в цей день здійснить урочисте освячення нового престолу для храму.

Роман Соколенко,

Прес-служба Львівської Архиєпархії