//

Німеччина: богослужіння на Facebook?

Церква у Німеччині скептично дивиться на розвиток богослужіння у мережі Facebook. Як повідомляє Радіо Ватикану, так висловився глава Комісії у справах ЗМІ місцевого єпископату щодо першої католицької Літургії Слова за посередництвом соціальних мереж у Вербну неділю.

 

У присутності декількох молодих вірних священик після знаку хреста і формули "Господь з вами" перед камерою звернувся до віртуальної спільноти: "Вітаю на першому богослужінні на Facebook. Мене звати Дітмар Гееґ і я вітаю вас, користувачів Facebook, незалежно від того, де ви зараз перебуваєте і коли долучилися."

 

Під час Літургії Слова користувачі Інтернету могли писати коментарі до проповіді та формулювати свої прохання молитви вірних. Деякі з них священик прочитав із комп'ютера. Більшість із них стосувалися безпосередньо змісту літургії. Деякі інтернет-користувачі писали, що вони задоволені такою формою богослужіння, на яке вони не повинні виходити з дому, а Євангеліє можуть почути, попиваючи каву.


Священик, який провадив богослужіння, о. Дітмар Гееґ, який водночас є відповідальним у німецькому єпископаті за співпрацю з телевізійними станціями, зауважив, що Церква транслює також Літургію, а Папа уділяє благословення за посередництвом радіо і телебачення. На його думку, спільноту вірних можна створити також в Інтернеті.

 

Перше католицьке богослужіння на Facebook скритикував єпископ Гебхард Фюрст, який очолює Комісію німецького єпископату у справах ЗМІ. Він заявив, що "справжня Літургія вимагає цілковитої присутності людини, у той час як спілкування у мережі є розпорошеним". На його думку, справжньої спільності можна досягти через безпосередню зустріч та святкування. Єпископ Фюрст також визнав, що досі Церква не використовувала у повноті можливості Інтернету.