//

Єпископ Мальти про неприпустимість штучного запліднення

Метод зачаття в пробірці є морально неприйнятним, – про це нагадав єпископ Гозо, однієї з двох єпархій на Мальті, у зв'язку з пропонованим на цій острівній країні проектом закоу, який дозволяє штучне запліднення. Цей проект парламент буде обговорювати найближчі тижні. Єпископ Маріо Грех виділив три причини, чому Церква проти методу in vitro.

 

Перша з них – це гідність людського життя, зачаття якого повинно бути актом подружньої любові. Другою причиною є відсутність поваги до гідності батьків, особливо матерів, а також великі ризики для здоров'я, пов'язані з цією процедурою. Третя –  абортивні дії, присутні в цій техніці. Лікарі, які здійснюють штучне запліднення, мають спокусу селективного відбору здорових ембріонів та  ліквідації слабших.


У зв'язку з цим постає ще одна етична дилема: яка доля спіткає тисячі заморожених ембріонів? «Кожна дитина, зачата в лабораторії, має право на життя», – пише єпископ Гозо. Єрарх звертається із закликом до політиків, особливо католиків, щоб під час обговорення цього проекту не підтримували «культури смерті», і не звільняли себе від моральної відповідальності. «У нашій країні, – пише мальтійський єпископ, – ми потребуємо такого закону, який буде захищати ембріони, забезпечить шанобливе ставлення до них і виключить можливість маніпулювати ними або заморожувати».

 

За матеріалами radiovaticana.org