//

Кардинал Кох: в екуменічному діалозі "пілотом" є Святий Дух

 Твердження, що Католицька Церква створює перешкоди в екуменічному діалозі - помилкове. На цьому наголосив 16 квітня в Римі голова Папської ради сприяння християнській єдності кардинал Курт Кох. Навпаки - додав швейцарський кардинал - Католицька Церква, більше ніж інші, віддана справі відновлення єдності. Ватиканський єрарх спростував критику, що мовляв, під час понтифікату Бенедикта XVI діалог з православними став більш інтенсивним, ніж з протестантами. Кардинал Кох відзначив, що Папа свідомо призначив його головою Ради, вважаючи, що, як колишній єпископ Базелю, принесе свій досвід роботи саме з протестантськими спільнотами.

 

На думку єрарха, зараз намічається відхід від "екуменізму консенсусу" в сторону "екуменізму відмінностей", заснованого на подоланні різниць, які є нездоланними. Кардинал Кох визнав, що не зацікавлений останнім варіантом, оскільки його постійною метою є єдність Церкви. "Проміжна мета", якою було б визнання всіх Церков з їх різноманітністю, теж не переконує єрарха.

 

Голова Папської ради сприяння християнській єдності, визнав, що після II Ватиканського Собору надії досягти єдності були занадто високі. Не варто забувати, нагадав єрарх, що поділ з Реформатськими Церквами триває протягом 500 років, а православ'ям - тисячі, а з давніми Церквами Сходу, навіть понад 1500 років. Кардинал порівняв екуменічний рух до подорожі літаком, яка, хоча і починається з швидкого старту, після тривалого польоту може привести до думки: "не витримаю". Але тут "пілотом є Святий Дух", закінчив кардинал Кох.

 

За матеріалами radiovaticana.org