//

Індіанці Канади побраталися з католицьким Архиєпископом

Чотири найбільших індіанських племені в канадській провінції Манітоба «прийняли за свого» католицького єрарха. Ариєпископа єпархії Вінніпег, Джеймса Вернона Вейсгербера, під час телевізійної трансляції спеціальної традиційної церемонії прийняли за «брата індіанина».


Це дуже важливий жест примирення у відносинах між корінними народами і Католицькою Церквою. Важкий досвід минулого, коли дітей індіанців забирали від батьків у спеціальні центри, щоб цивілізувати їх у дусі заходу і відрізати від їхньої етнічної ідентичності та традиції груп, з яких вони походили, тяготить над цими стосунками ще й досі. Такі центри, які часто провадили різні християнські церкви, існували в Канаді до 1970 року.

 

Архиєпископ Вейсгербер давно підтримував дуже добрі стосунки з індіанцями, а 2009 року організував спеціальну аудієнцію з Папою Бенедиктом XVI для вождів різних племен, на якій вони могли поділитися своїм болем та труднощами.

 

Під час церемонії «адопції» 73-річний прелат заявив, що ніколи не мав брата, тому дуже радий, що він може стати братом індіанців. Він додав, що на шляху примирення залишилося пройти ще чимало, але він переконаний, що це варто і треба подолати.

 

За матеріалами radiovaticana.org