//

Працьовитий понтифікат

Хоча Папі Бенедиктові XVI виповнилось 85 років, він не зменшує своєї діяльності, – про це з нагоди уродин Святішого Отця пише Андреа Торніеллі. Відомий італійський ватиканіст сподівається, що подарунком на день народження Папи буде примирення лефевристів зі Святим Престолом.

 

Торніеллі каже, що під час молитви «Regina Coeli» Бенедикт XVI згадав сьому річницю свого понтифікату, привітав прочан французькою мовою і попросив їх молитися, щоб «Господь сповнював його силою виконати довірену йому місію».


Торніеллі зазначає, що таким чином Папа, хоча і не виключає можливості відставки у разі серйозних фізичних чи розумових перешкод, ще раз підтвердив, що не планує залишати посаду.

 

Італійський ватиканіст зазначає, що під час вибору 19 квітня 2005 року Святіший Отець говорить, що його понтифікат не триватиме довго. Він також цитує доповідь одного із впливових кардиналів курій, який незадовго після конклаву сказав, що Бенедикт XVI не буде керувати Церквою більше двох років. Тоді як в четвер, 19 квітня, Папа розпочне восьмий рік свого понтифікату, який, звичайно, не можна вважати «перехідним», – стверджує Торніеллі. Він не заперечує, що Папа має різні проблеми зі здоров'ям, пов'язані з його віком, хоча здається, що стан його здоров'я є набагато кращим, ніж у більшості однолітків. Хоча деякі співпрацівники рекомендують обмежити поїздки, він тільки-но повернувся з довгої поїздки до Мексики та на Кубу, в червні він буде три дні в Мілані на зустрічі сімей, а у вересні – в Лівані. Наступного року планується подорож в Ріо-де-Жанейро на Всесвітній День Молоді. До того ж має відбутися подорож до Азії, а Святіший Отець продовжує писати книги ... і, можливо, в грудні в книжкових магазинах з’явиться третій том «Ісуса з Назарету» – цього разу присвячений дитинству Ісуса.

 

Ватиканіст «La Stampa» не приховує, що в часі теперішнього понтифікату є також складні моменти, серед них проблеми, пов'язані з сексуальними зловживаннями деякого духовенства і непокорою клиру. Він наголошує, що найближчі дні матимуть вирішальне значення для врегулювання кризи лефевристів. «Примирення, що закриває розкол 1988 року, безсумнівно, буде найбажанішим подарунком на день народження Папи, який проповідує примирення, хоча його критикують і справа і зліва», – каже Андреа Торніеллі.

 

За матеріалами: wiara.pl