//

Тижневий огляд: Папа і Апостольський Престіл (08.04. –14.04.)


Неділя. У неділю, 8 квітня, Папа Бенедикт XVI очолив Пасхальну Службу Божу на площі Святого Петра у Ватикані. Після біблійних читань не було проповіді, адже опівдні Римський Архиєрей виголосив своє великоднє послання. Після завершення Служби Божої він піднявся до лоджії Ватиканської базиліки, свідки звернувся до міста Риму та всього світу з традиційним посланням «Urbi et Orbi». Темою цьогорічного святкового звернення Папа обрав надію, подаровану Воскреслим Христом. Святіший Отець привітав з Воскресінням різними мовами присутніх паломників та народи світу, які єдналися з площею Святого Петра у Ватикані за допомогою засобів суспільної комунікації. Наприкінці Римський Архиєрей уділив спеціальне Апостольське благословення «Urbi et Orbi».

 

Керівництво Ліванської Республіки і Комісія католицького єпископату країни повідомили у ЗМІ, що 14-16 вересня відбудеться апостольська подорож Святішого Отця до Лівану.

 

Понеділок. В понеділок, перед проказуванням молитви «Царице Неба», яка в пасхальному часі замінює «Ангел Господній», Святіший Отець заохотив вірних у святкові дні не забувати про суть свята – Воскресіння Господа, перечитуючи і роздумуючи над уривками з Євангелій, які розповідають про цю подію. Папа також звернув увагу на те, що Марія «через перемінюючий досвід Пасхи Свого Сина стала також Матір’ю Церкви, тобто, кожного віруючого та цілої спільноти». «Нехай же Марія випросить для нас ласку досвідчувати живу присутність Воскреслого Господа, джерела надії та миру», - побажав на завершення Понтифік.

 

Вівторок. У вівторок, в віці 89-ти років, до Господа відійшов кардинал Луіс Апонте Мартінес, кардинал-священик Санта Марія Мадре делля Провідензе а Монте Берде, та почесний Архиєпископ-Митрополит Сан Хуан де Пуерто Рико (Пуерто Рико).

 

Цього ж дня вічно спочив 79-ти річний владика Леонардо Маріо Берначчі, O.F.M., почесний Апостольський вікарій Каміру (Болівія).

 

Середа. Перебуваючи на короткому відпочинку в Кастель Гандольфо, Святіший Отець прийняв досить незвичайний подарунок на 85-й День народження, який припадає на наступний понеділок (16 квітня). Подарунком стала книга «Бенедикт XVI - знаменитості говорять про Папу». Це збірник роздумів та спогадів відомих німців, серед яких були такі діячі, як колишній футболіст Франц Беккенбауер чи Федеральний міністр фінансів Вольфганг Шойбле. Від імені авторів книгу до Кастель Гандольфо привіз один з провідних політиків в Баварії Едмунд Штойбер.

 

Проповідь Бенедикта XVI в середу на загальній аудієнції була присвячена значенню великоднього часу для християнського життя, як часу, що особливо сприяє відкриттю джерел віри. Папа вказав на два упривілейовані «місця» зустрічі із воскреслим Ісусом, згідно із розповіддю євангелиста Луки про подорож Христа із двома учнями до Емаусу, це слухання Божого Слова і ламання хліба, тобто Пресвята Євхаристія. «Нехай же великодній час буде для всіх нас сприятливою нагодою для того, щоб наново, з радістю та ентузіазмом, відкрити джерела віри, – сказав Бенедикт ХVІ. – Йдеться про те, щоб пройти тим самим шляхом, яким Ісус повів Своїх учнів з Емаусу через відкриття Божого Слова та Євхаристії». Підсумовуючи, Святіший Отець мовив: «Дозвольмо, щоб нас зустрінув Воскреслий Христос! Він, живий і справжній, є завжди серед нас».

 

За словами глави кубинської Церкви, Архиєпископа Діонісіо Гуіллермо Гарсії Ібанеза, марійний ювілей здійснив перелом у релігійному житті острова. Архиєпископ відзначив, що відродження віри через Марію знайшло придатний ґрунт для живої марійної побожності, яку не змогла заглушити примусова атеїзація, а сьогоднішні зміни релігійного характеру відкривають дорогу для інших видів трансформації, яких потребує кубинське суспільство.

 

Апостольський вікарій Антіохійського Патріархату для католиків маронітського обряду архиєпископ Хайфи і Святої Землі Пол Набів Саях відзначив великий ентузіазм ліванських віруючих у зв'язку з візитом Папи. Він висловив міркування, що Папа закличе ліванські християнські спільноти до відновлення і діалогу між собою.

 

В середу, у віці 83-ох років, до Господа відійшов владика Аґустін Алехо Рлман Родріґес, почесний єпископ-помічник Майамі (США).

 

Четвер. Архиєпископ Леопольдо Жиреллі, Апостольський нунцій у Східному Тиморі, поінформував, що Святий Престол затвердив статут Конференції католицьких єпископів цієї країни. На чолі єпископату став ординарій Баутау єпископ Басіліо до Наскіменто.

 

П’ятниця. В п’ятницю спочив у Бозі Архиєпископ Маріо Різзі (86 років), почесний Апостольський нунцій в Болгарії.

 

Субота. 14 квітня Бенедикт ХVI призначив нового Апостольського нунція в Азербайджані. Ним став архиєпископ Марек Сольчинскі, що є також Апостольським нунцієм в Грузії та Вірменії.

 

Анонс: Прес-центр Святого Престолу інформує, що 16–20 квітня у Ватикані відбудеться Пленарна сесія Папської біблійної комісії. Її очолить кардинал Вільям Левада, голова комісії і префект Конгрегації віровчення. Роботою форуму буде керувати о. Клеменс Сток.