//

«Чорнобиль спричинився до вибуху людської солідарності, любові, жертовності і героїзму», - Владика Богдан (Дзюрах)

13 квітня в київському костелі св. Катерини Німецької Євангельсько-Лютеранської Церкви відбулося відкриття пересувної виставки «Чорнобиль: Люди – Місця – Солідарність – Майбутнє». Ініціатором та організатором виставки є Міжнародний Освітній центр у м. Дортмунді (Німеччина), а здійснення цього проекту стало можливим за підтримки Посольства Федеративної республіки Німеччини в Україні, Благодійного фонду Єпископської Конференції католицьких єпископів Німеччини Renovabis, а також за співпраці християнських Церков в Німеччині та Україні, зокрема Лютеранської Церкви, Української Греко-Католицької та Православних Церков.

 

Основна мета виставки: зберегти живою пам'ять про трагедію Чорнобиля, згадати про той широкий міжнародний рух солідарності, а особливо – звернути увагу на подвиг ліквідаторів аварії на ЧАЕС та труднощі і проблеми, з якими вони змагаються сьогодні.

 

Виставка «Чорнобиль: Люди – Місця – Солідарність – Майбутнє» складається з двох частин: інформаційної та виставки фотографій.

 

У відкриття виставки взяли участь Посол Федеративної Республіки Німеччини в Україні д-р Ганс-Юрген Гаймзьот, Голова Київської обласної держадміністрації Присяжнюк А. Й., близько 20 свідків і ліквідаторів катастрофи на ЧАЕС, депутати Німецького Бундестагу, депутати Верховної Ради України. УГКЦ на відкритті виставки представляли Владика Богдан (Дзюрах), Адміністратор Патріаршої курії, Секретар Синоду Єпископів УГКЦ, а також о. Ігор Шабан, Голова комісії сприяння єдності між християнами, який входить до складу Оргкомітету виставки в Україні.

 

Керівник Міжнародного освітнього центру в Дортмунді Петер Юнге-Вентруп в коментарі до цієї події зауважив: «Європу об’єднує щось набагато більше, ніж тільки захоплення футбольним чемпіонатом. Рівно ж спогад про трагічні події внаслідок Чорнобильської катастрофи становить частину нашої спільної європейської історії».

 

Виступаючи перед присутніми на відкритті виставки Владика Богдан зауважив, що історія цієї виставки як і історія Чорнобиля писалася «червоними і чорними нитками», притаманними традиційній українській вишивці, де чорне символізує трагедію, смуток, «журбу», а червоне – любов, яка йде аж до самозабуття, аж до самопожертви. За словами Секретаря Синоду єпископів УГКЦ, Чорнобиль це – передовсім трагедія, оскільки внаслідок вибуху на 4-му блоці було забруднено великі простори землі, а найголовніше – постраждали тисячі людей – тих, які загинули внаслідок вибуху, тих, котрі змушені були назавжди покидати рідні сторони, дітей, які народжуються з різного роду вадами та дорослих – ліквідаторів, котрі підірвали своє здоров’я, або й передчасно померли внаслідок опромінення радіоактивними викидами. Це – та темна, чорна, трагічна сторона Чорнобиля.

 

З іншого боку – зауважив владика – історія Чорнобиля писалася і червоними нитками, бо Чорнобиль спричинився до іншого «вибуху» - вибуху людської солідарності, любові, жертовності і героїзму. Виступаючий з глибокою вдячністю згадав ліквідаторів, закликаючи присутніх можновладців згадувати про них не раз на рік, але постійно, - забезпечуючи їм належну медичну опіку та гарантуючи їм гідне життя і необхідний соціальний захист.

 

Наприкінці виступу Єпископ подякував ініціаторам та співорганізаторам пересувної виставки: Міжнародному освітньому центру в Дортмунд, Посольству Німеччини в Україні, Євангельсько-Лютеранській Церкві в Німеччині та Україні, а також Благодійному фонду «Реновабіс».

 

Звертаючись до гостей з Німеччини їхньою рідною мовою Владика Богдан зокрема сказав: «Інколи аналітики та журналісти питають самих себе: Чи існує майбутнє після Чорнобиля? – На це питання я сьогодні можу з впевненістю відповісти ствердно: майбутнє після Чорнобиля існує, бо ми живемо наше теперішнє з його проблемами і викликами не самі, але відчуваємо близькість і солідарність наших друзів. За цю солідарність я хочу Вам усім щиро подякувати та сказати Вам від усієї душі: «Спаси, Господи!».

 

Виставка вже побувала в 50 містах Німеччини, Австрії та Нідерландів. В Україні виставку показуватимуть у 18 містах: Київ, Славутич, Канів, Вишгород, Харків, Донецьк, Дніпропетровськ, Павлоград, Чернігів, Львів, Одеса, Сімферополь, Бориспіль, Бровари, Житомир, Луганськ, Кривий Ріг, Черкаси.

 

Департамент інформації УГКЦ