//

"Христос ліг у гробі і все заспокоїлося",- глава УГКЦ

Проповідь Блаженнішого Святослава у Страсну п'ятницю

 

В цьому Богослужінні ми стали свідками розп’яття і смерті нашого Спасителя. І щойно ми разом звершили Його поховання і поклали Його у гробі. Святі Отці говорили, що ця подія цієї Великої П’ятниці жодну людину протягом усієї історії людства не може лишити безучасною, бо навіть коли хтось не бере жодної участі в цих подіях, він стає по чиюсь сторону. Кожний чоловік чи жінка завжди стане або на сторону Пилата, який вмив руки, або на сторону Синедріону, який засудив Христа на смерть, або на сторону юрби, яка плювала і насміхалася з Нього, навіть коли Він вже висів розп’ятий на хресті, або стане на сторону учнів, які, можливо, розбіглися в цю хвилину, а може Богородиці, Матері Спасителя, яка лишилася під хрестом з улюбленим учнем Йоаном і пережила до кінця драму смерті Його Сина.


Я вам дякую за те, що ви стали сьогодні поруч благообразного Йосифа і Никодима, які в чисте полотно загорнули оце зранене, згорьоване, знеславлене Тіло. І ми разом сьогодні склали Христа до Його гробу. Святі Отці кажуть, що ми, що духом переживаємо цю подію, набагато глибше можемо взяти в ній участь, ніж ті люди, які фізично, за тілом в той історичний момент були в Єрусалимі. А отець Раньєро Канталамесса, проповідник Папського Дому каже: «Якщо ви сьогодні вернетесь додому і вас хтось спитається: «Де ви були сьогодні в обід?», то скажіть, що ви були на Голготі, ви були біля гробу Господнього».


Якщо ми так духовно споглянемо на ці події, можемо відзначити, що все відбувалося дуже швидко, з великим поспіхом: поспіхом Його схопили, засудили, вбили і поспіхом поховали, навіть не довершивши усіх обрядів тогочасного юдейського похорону. Але в тому поспісі сотвореної людини  була присутня ціла вічність, бо в тій хвилині тоді і зараз з нами є Бог-Творець. Тоді думали, що судять людину, зневажають людину, принижують, а насправді зневажили, принизили самого Бога. Тоді думали, що засудили ось того, хто став невигідним тій чи іншій групі тогочасного суспільства, але той засуджений на хресті виправдав грішників, той, кого засудили, приніс оправдання тим, хто справді через свої гріхи і злочини був засуджений на вічну смерть, а кров’ю Спасителя отримав вічне життя.


Поспішно засуджена людина! Як часто ми з вами спішимося судити людину, можливо ту, яка є біля нас ближче чи дальше, яку ми знаємо або навіть не знаємо. Але уважаймо, що кожна людина є сотворена на образ і подобу Божу. Важаймо, щоби поспішним людським судом ми не зневажили, натрапили на самого Бога, який є присутній поруч мене у цій людині.


Христос ліг в гробі і все заспокоїлося. Настав новий день – Велика Субота – день спочинку. Наче царя, який спить, будуть сторожити римські вояки Христа у гробі. І цей день спочинку потім перетвориться в день нового сотворення Його Воскресіння.


Господи Ісусе Христе, який дав себе зневажити за мене, дав себе розп’ясти, щоб дати мені вічне життя, помилуй і спаси нас, які беремо участь у Твоїх Страстях, щоб ми взяли участь у Твоєму славному триденному Воскресінні!

Слава Ісусу Христу!

 

розшифрування "Католицького Оглядача"

фото/аудіо - ugcc.tv