//

Христос перетворює життя тих, хто вірує

На значення великоднього часу для християнського життя, як часу, що особливо сприяє відкриттю джерел віри вказав Святіший Отець Бенедикт ХVІ під час загальної аудієнції, яка відбулась на площі святого Петра у Ватикані у середу 11 квітня 2012 р. Папа прибув на щотижневу зустріч з паломниками з Кастельґандольфо поблизу Риму, де проводить час короткого відпочинку. Бенедикт ХVІ зазначив, що йдеться про відкриття Божого Слова та Євхаристії, адже віра у Воскреслого Христа перемінила Христових учнів, Христове воскресіння започаткувало новий світ.

 

Церкви, які дотримуються григоріянського календаря, перебувають у великодньому часі, і Святіший Отець, звертаючись до понад 40 тисяч паломників, звернув окрему увагу на ті зміни, які стались з Христовими учнями після Його воскресіння. Спочатку їх супроводив страх. Вони зачинились у домі, боялись вийти до інших. Однак, ця ситуація радикально змінилась тоді, коли крізь зачинені двері увійшов Христос і привітав їх словами: «Мир вам!». Це звичайне привітання набирає нового значення. Воно долає страх. Мир – це дар Воскреслого Ісуса, який Він передає Своїм учням. Ісус повертається до Своїх, щоб послати їх у світ з доброю новиною. Зміцнює їх та відновлює силою Святого Духа, щоб вони не боялись звіщати істину про воскресіння.

 

На шляху до Емаусу Ісус приєднується до втомлених, сумних, зневірених учнів. Пояснює їм Святі Писання, відкриваючи найглибший сенс, який їм надає пасхальна містерія. А потім при столі, при ламанні хліба, дозволяє, щоб вони Його впізнали. Ця подія вказує на два упривілейовані «місця» зустрічі із воскреслим Ісусом. Ними є слухання Божого Слова і ламання хліба, тобто Пресвята Євхаристія. З цього учні черпають натхнення і силу, щоб повернутись до Єрусалиму та свідчити, що Христос насправді воскрес.

 

«Нехай же великодній час буде для всіх нас сприятливою нагодою для того, щоб наново, з радістю та ентузіазмом, відкрити джерела віри, – сказав Бенедикт ХVІ. – Йдеться про те, щоб пройти тим самим шляхом, яким Ісус повів Своїх учнів з Емаусу через відкриття Божого Слова та Євхаристії. Це означає вирушити з Господом та дозволити, щоб Він відкрив нам очі на справжній сенс Святого Письма та на Його присутність у ламанні хліба. Вершиною цієї дороги, як тоді, так і сьогодні, є Євхаристійне Причастя: в Причасті Христос живить нас Своїм Тілом і Своєю Кров’ю, щоб бути завжди присутнім у нашому житті, щоб відновити нас, оживити силою Святого Духа».

 

Підсумовуючи, Святіший Отець мовив: «Дозвольмо, щоб нас зустрінув Воскреслий Христос! Він, живий і справжній, є завжди серед нас. Прямує поруч з нами, щоб провадити життєвими шляхами, щоб відкрити наші очі. Довіряймо Воскреслому Христові, Який має силу дати життя, відродити нас, як Божих дітей, здатних вірити й любити. Віра в Нього перетворює наше життя, визволяє від страху, надає нашому життю впевнену надію, вчиняє, що воно оживляється тим, що надає повний сенс життю, тобто любов’ю до Бога».

 

На закінчення загальної аудієнції Папа окремо звернувся до шести тисяч підлітків, які прибули з Мілану, заохочуючи їх з ентузіазмом жити вірою та духовно готуватись до Всесвітньої зустрічі сімей, що проходитиме саме в Мілані від 30 травня до 3 червня цього року. «Нехай на шляху цього приготування вам допоможе ікона Пресвятої Родини, яку я щойно поблагословив і яка здійснить паломництво вашими домами», – сказав Бенедикт ХVІ.

 

Джерело: Радіо Ватикан