//

Атаки ісламістів не шкодять діалогу

Відносини між християнством та ісламом є основною темою візиту глави Папської ради з міжрелігійного діалогу кардинала Жана-Луї Торана до Нігерії.

 

Країна стала ареною нещодавніх нападів мусульманських фундаменталістів на християн. Кардинал вже зустрічався з багатьма провідними місцевими ісламськими лідерами.

 

23 березня у Лагосі він розмовляв із національними директорами, відповідальними за міжрелігійний діалог у Західній Африці. Потім він відправився до Джосу, де взяв участь у засіданні, присвяченому християнсько-мусульманському діалогу і відправив Літургію в місцевій Вищій Духовній Семінарії Святого Августина. Разом з Архиєпископом цього міста Ігнатієм Каігамою кардинал відвідав церкву, знищену в результаті нападу мусульманської секти Боко Харам. Ще ватиканський єрарх побував у Кафанхані – у місці, де у минулому відбувалися сутички між мусульманами і християнами. Особливе значення мав візит високого гостя з Ватикану до навчального центру, в якому навчаються молоді християни та мусульмани.

 

26 березня глава дикастерії, що відповідає за діалог з нехристиянськими релігіями,  відправився до міста Сокото на північному заході країни, де розташовується халіфат нігерійських мусульман. Там його сердечно прийняли місцевий султан та губернатора штату Сокото. Наступного дня кардинал Торан відправився до столиці країни – Абуджі, де за відсутності президента країни його прийняв віце-президент Хаджі Намаді Самбо. Там кардинал також взяв участь у дискусії про роль релігії в суспільному житті, а 28 березня був прийнятий керівництвом центральної мечеті.

 

Останнім етапом перебування глави Папської ради у Нігерії стала єпархія Онітша, а сьогодні кардинал має повернутися до Риму.

 

Нагадаємо, що в Нігерії лише під час різдвяних свят загинуло 49 осіб, а в кінці січня мусульмани  вбили на 170 християн на півночі країни. У середині березня десятки людей загинули в результаті нападу на католицьку церкви в місті Джос. Напад на іншу церкву стався також в одному з прилеглих сіл, в результаті чого троє християн було вбито, а двоє інших отримали поранення.

 

За матеріалами wiara.pl