//

Екологічні імпульси П’ятої неділі Великого посту

Христова Церква у П’яту неділю Великого посту повчає нас через святу Євангелію про наше величне покликання у Христі. Шлях до воскресіння – це шлях послідовника Ісуса Христа. При цьому Господь подає нам ключовий критерій осягнення мети нашого земного шляху, яким є служіння: «… хто з-поміж вас хоче стати великим, хай буде вам слугою, і хто з-між вас хоче бути першим, хай буде рабом усіх» (Мк 10, 43).

 

У служінні здійснюється найбільша заповідь – заповідь любові до Бога та ближнього. Служити Богу і ближньому – означає також ставитись з Божою любов’ю та мудрістю до всього створеного Ним світу. Зокрема, це означає, з вдячністю приймати те, що Господь дарує нам у природі, помірковано використовувати і примножувати ці дари, щоб також майбутні покоління могли ними втішатися. Служити Богу і ближньому – означає також бережливо ставитись до природи у нашому повсякденному житті та здійснювати конкретні діла милосердя стосовно створіння, яке сьогодні, як ніколи, «стогне і страждає в тяжких муках» (Рим 8, 22) внаслідок нашого гріховного ставлення, що призводить до глибокої екологічної кризи.

 

Природа все більше подібна до чоловіка з біблійної притчі, на якого напали розбійники: «його обдерли й побили тяжко та й пішли геть зоставивши півмертвого» (Лк 10, 30).

 

Милосердя до природи полягає насамперед в намаганні не завдати їй шкоди: не засмітити довкілля, не забруднити повітря та воду. Наше повсякденне життя, професійна діяльність, господарювання, проведення дозвілля та святкування мають бути максимально дружніми до Божого створіння – природи. Ми покликані спричинитися до оздоровлення нашого довкілля завдяки подоланню споживацької ментальності, раціональному та поміркованому використанню побутових електроприладів, заощадженню води, зменшенню побутових відходів та багатьох інших діл милосердя до природи, які можемо практикувати у своєму повсякденному житті, здійснюючи найбільшу заповідь – заповідь любові та служіння Богу та ближнім.

 

Для того, щоб наше служіння було більш ефективним берімо за приклад служіння Ісуса Христа, Який «прийшов не на те, щоб Йому служили, лише щоб служити і віддати своє життя як викуп за багатьох» (Мк 10, 45).

 

Д-р Володимир Шеремета

Бюро УГКЦ з питань екології