//

В Швейцарії збільшується кількість випадків евтаназії

Федеральне статистичне управління Швейцарії представило перші офіційні дані про допомогу в самогубстві. У статистиці, оголошеній у вівторок в Нойенбурзі, повідомляється, що в Швейцарії різко зросла кількість зареєстрованих смертей шляхом евтаназії в період з 1998 по 2009 рік. В 2009 році, налічувалося близько 300 чоловік, які померли таким  чином. В еквівалентному співвідношенні це становить 4,8 смертей на 1000 осіб. У Швейцарії так звана "допомога в самогубстві" дозволяється  за умови відсутності  корисливих мотивів.


На міжнародному рівні питання евтаназії не є потрібним чином врегульоване. Його вирішення в різних країнах зводиться як до повної заборони, так і до  ліберальних рішень, як наприклад в Бельгії та Нідерландах. Статистичні дані тут чітко висвітлюють ситуацію. В Бельгії кількість самогубств через евтаназію різко зросла після врегулювання законодавчої бази щодо цього питання в 2002 році. В еквівалентному співвідношенні ситуація в цій країні виглядає так - 7.9 смертей на 1000 осіб. В Нідерландах станом на 2010 рік зареєстровано 2,3 випадки  на 1000 осіб.


90 відсотків громадян Швейцарії, які померли через евтаназію становлять особи старше 55 років, і тільки 1 відсоток молодше 35 років. Причиною, через яку люди вдаються до евтаназії, є небажання жити через певне захворювання. В 44% випадків це рак.


  Згідно статистичних даних у 2011 році в порівнянні з 2010 роком число смертей шляхом евтаназії в Швейцарії зросло на 35 відсотків.


Щодо ситуації в Німеччині, то на початку березня чорно-жовта коаліція домовилася про якнайшвидшу заборону комерційного самогубства.

 

За матеріалами kath.net