//

Офіційно. Ватикан про «самозваних підгорецьких греко-католицьких єпископів»

«Представники Церкви на різних рівнях з самого початку цих сумних подій марно намагалися переконати «підгорецьких» отців не займатися діяльністю, яка вводить в оману вірних», - про це йдеться в офіційній заяві Конгрегації у справах віровчення, яка була оприлюднена 29 березня 2012 року у Ватикані «Про канонічний статус «самозваних підгорецьких греко-католицьких єпископів». Ними є о. Ілля Догнал ( Eliáš DOHNAL), ЧСВВ, о. Маркіян Гітюк, ЧСВВ, о. Методій Шпіржік ( Metodej ŠPIŘIK), ЧСВВ і о. Роберт Обергаузер (Robert OBERHAUSER)».

 

У документі наголошується на тому, що Апостольський Престол пильно спостерігав за діяльністю вищезгаданої групи отців, але вони, незважаючи на попередження, «своєю впертою поведінкою продовжують виступати проти церковної влади, завдаючи моральної і духовної шкоди не тільки Василіанському Чину святого Йосафата й Українській Греко-Католицькій Церкві, але й Апостольському Престолу і цілій Католицькій Церкві».

 

Вболіваючи за спільне добро Церкви і зважаючи на те, що «самозвані підгорецькі «єпископи» не подають ніяких ознак розкаяння, а продовжують творити сум'яття і заколот у спільноті вірних, Конгрегація у справах віровчення  формально заявляє, що не визнає дійсності їхніх єпископських свячень і всіх тих свячень, котрі вони здійснили і продовжують здійснювати. Крім того, за своїм канонічним статусом, чотири згадані самозвані «єпископи» є екскомунікованими відповідно до кан. 1459 §1 Кодексу Канонів Східних Церков (ККСЦ).

 

Конгрегація звертає увагу на те, що невдала спроба зареєструвати в Україні «Українську Правовірну Греко-Католицьку Церкву» є проявом «впертості» вищезгаданої групи і пригадує вірним, що «назву «католицька», яку весь час вони використовують не визнається компетентною церковною владою. Тому такий факт слід вважати порушенням закону і зловживанням».

 

Апостольський Престол застерігає вірних не приєднуватися до групи підгорецьких «єпископів» та закликає до спільної молитви, «щоб вони розкаялися і повернулися до повного сопричастя з Католицькою Церквою».


Прес-служба Львівської архиєпархії

 

 

 

 

Довідка:

Ілля Антонін Догнал, громадянин Чеської Республіки, екскомунікований (відлучений від Церкви) священик. У 2008 році Ілля Догнал і його найближче оточення – Роберт Обергаузер,  Маркіян Гітюк, Методій Шпіржик  – самопроголосили себе єпископами і зі своїми симпатиками утворили секту, яку назвали «Українська Правовірна Греко-Католицька Церква». Ще за деякий час очільники догналізму викляли увесь провід і духовенство Греко-Католицької Церкви, а згодом і усієї Католицької Церкви включно з Намісником Петра Папою Римським Бенедиктом XVI.

Адепти секти під керівництвом Іллі Догнала неодноразово порушували громадський порядок, підбурювали до міжрелігійної ворожнечі, кілька разів намагалися силою захопити культові споруди без жодного на це права. Кульмінацією їхньої діяльності стало побиття Догналом жінки з нанесенням їй тілесних пошкоджень під час спроб незаконно заволодіти каплицею у Львові.