//

Папа зустрівся з Фіделем Кастро

Дуже тепла зустріч відбулася між Бенедиктом XVI і Фіделем Кастро. Бесіда, що тривала близько півгодини, відбулася в нунціатурі Гавани, після меси на площі Революції. Фідель Кастро заявив, що він дуже бажав беатифікації матері Терези, великої благодійниці Куби, і Івана Павла II. Папа сказав команданту Фіделю про свою радість побувати на Кубі і про привітність, з якою він був прийнятий. Кастро зізнався, що він уважно стежив за ходом візиту по телебаченню. Обидва співрозмовника пожартували про свій вік: Фіделю Кастро майже 86 років, він на рік старший Бенедикта XVI. Папа, якому 16 квітня виповниться 85 років, сказав: «Я старий, але все ще можу виконати свій обов'язок".

 

Колишній кубинський лідер поставив кілька запитань Папі, наприклад, про зміни в літургії Церкви і про роль Папи Римського. Відповідаючи йому, Бенедикт XVI розповідав про поїздки, зустрічі з народами, про служіння вселенської Церкви. Кастро згадав про труднощі нашого часу для людства, а Папа говорив про важливість відносин між вірою і розумом. Нарешті, колишній кубинський лідер попросив Папу надіслати йому книги з обговорюваних   тем, щоб краще вивчити їх, і Бенедикт XVI відповів, що подумає, які тексти надіслати йому. Фідель Кастро представив Папі свою дружину Далію і двох дітей.

 

Колишній кубинський лідер двічі зустрічався з Іваном Павлом II: в 1996 році у Ватикані, а потім в 1998 році під час історичного візиту Папи Войтили на цей карибський острів. Нещодавно він заявив, що "з величезним задоволенням" вітає Папу Бенедикта XVI, "людину, спілкування якого з дітьми та простим народом незмінно викликають почуття кохання». "Я вирішив попросити його приділити мені кілька хвилин свого часу, хоча знаю, наскільки він зайнятий - сказав Фідель Кастро, - і  дізнався, що йому теж було б приємно зустрітися зі мною в простій і неформальній обстановці».

 

За матеріалами radiovaticana.org