//

«У Церкві жодна людина не може стояти осторонь, байдуже склавши руки», - глава УГКЦ

Вірні УГКЦ та всі охочі запрошені долучитися до підготовки головної теми Патріаршого Синоду Єпископів УГКЦ. Для цього потрібно надіслати свої пропозиції на електронну адресу секретаріату Синоду: synod@ugcc.org.ua.

 

Патріарший Синод проходитиме 9 - 15 вересня 2012 року у Вінніпезі (Канада). Тема Синоду, у роботі якого візьмуть участь єпископи УГКЦ з усього світу, – роль мирян в житті і післанництві Церкви. Про це 28 березня під час прес-конференції у Києві повідомив Глава УГКЦ Блаженніший Святослав.

 

«Ми хочемо попросити наші організації, духовенство, мирян висловлювати свої пропозиції щодо головної теми у листах, які надсилати на адресу секретаріату Синоду. Ці пропозиції відтак будуть опрацьовані та долучені до документів Синоду», – пояснив Глава УГКЦ.

 

Предстоятель УГКЦ попросив усіх охочих надсилати свої пропозиції до 15 червня цього року. Крім того він закликав усіх вірних спільно і приватно молитися за успішне проведення Синоду.

 

Говорячи про головну тему цьогорічного Синоду, Блаженніший Святослав наголосив, що для життя Церкви важливі усі її вірні: і духовенство, і монашество, і миряни.

 

«У Церкві жодна людина не може стояти осторонь, байдуже склавши руки і дивлячись, як працюють інші. Діяльність членів Церкви має бути такою, як членів людського тіла: кожен мусить працювати, щоб тіло було здорове. Навіть під час сну кожна частина людського тіла повинна виконувати свою функцію. Тож так само усі вірні повинні брати участь у житті Церкви», – пояснив Предстоятель УГКЦ.

 

Блаженніший Святослав також розповів про причину проведення Патріаршого Синоду 2012 року у Канаді. Місце проведення вибрано з приводу того, що 100 років тому до цієї країни приїхав перший єпископ – Владика Никита (Будка). У дні проведення Синоду наша Церква відзначатиме цю важливу подію. Для організації проведення Синоду Єпископів УГКЦ у провінції Манітоба (Канада) був створений спеціальний оргкомітет.

 

У рамках святкування заплановано проведення різних заходів. Зокрема, 9 вересня 2012 року в Катедральному соборі Святих Володимира і Ольги у Вінніпезі з нагоди початку Синоду відбудеться Божественна Літургія. А 16 вересня 2012 року відбудеться громадський бенкет у провінції Манітоба, який відвідають також єпископи інших Церков.

 

Департамент інформації УГКЦ

 

Довідка

Блаженний священномученик Никита Будка народився 7 червня 1877 року у с. Добромірка Збаразького повіту. У 1905 році, після закінчення теологічних студій у Відні та Інсбруці, отримав священичі свячення (святитель Митрополит Андрей Шептицький). Єпископська хіротонія відбулася у Львові 14 жовтня 1912 року. Того ж року Апостольська Столиця призначила його єпископом для українців-католиків в Канаді. У 1928 році стає Генеральним вікарієм Митрополичої капітули у Львові. 11 квітня 1945 року ув'язнений більшовицькою владою на 8 років. Помер 1 жовтня 1949 року у таборі Караганди. Під час візиту в Україну Папи Римського Івана Павла ІІ проголошений блаженним Католицької Церкви.